Hírek

2009.05.23. 17:10

Az eddig ismertnél is nagyobb lehet a holocaust áldozatainak száma

Patrick Dubois atya ötéves kutatásának eredményeképpen kiderülhet: minden valószínűség szerint az eddig ismertnél is több zsidót gyilkolhatott meg a náci rezsim.

Times - VG Online

Az 53 éves Dubois atya ukrán tömegsírokban végzett kutatásai alapján biztos benne: emelni kell a holocaust áldozataira adott becsléseken - írja a Times.

Dubois elsősorban az ún. Einsatzgruppék tömeggyilkosságait vizsgálta. Ezek a bevetési csoportok még jóval a hírhedt Wannsee-i konferencia (itt határoztak a zsidók megsemmisítéséről - a szerk.) előtt kezdték működésüket.

Tevékenységükről a történészek eddig is tudtak. Raoul Hilberg 1,4 millióra, míg Paul Shapiro, a washingtoni Holocaust Memorial Museum munkatársa 1,5 millióra teszi a kommandók által meggyilkolt áldozatok számát: zsidókat, cigányokat, hadifoglyokat, kommunistákat.

Dubois atya kutatási alapján a holocaust áldozatainak számára adott becsléseken lehetséges, hogy módosítani kell. (Hilberg 5,1 millió áldozatról, míg Martin Gilbert 5,7, Lucy Dawidowicz pedig 5,9 millió halottról írt.)

Dubois eddig csak Fehéroroszországban vizsgálódott, meghallgatva 950 szemtanút, akik az események idején természetesen még gyerekek voltak. Ezért, mint mondja, munkája versenyfutás az idővel, ráadásul Oroszország még hátra van.

Ugyan a németek távozása után a szovjet csapatok fényképeket és jegyzőkönyveket készítettek, ám ezek megtekintése csak a közelmúltban vált lehetségessé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!