Hírek

2009.05.18. 09:58

Srí Lanka-i kommandósok megölték a tamil lázadószervezet politikai szárnyának vezetőjét és két másik lázadóvezért - közölte a hadsereg egyik névtelenül nyilatkozó tisztségviselője.

mti

A lázadók fővezére is meghalt. Az illetékesek szerint a vasárnap éjszakai harcokban életét vesztette Balaszingham Nadeszan, a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) nevű szervezet politikai szárnyának vezetője, valamint két másik lázadóvezér. Udaja Nanajakkara katonai szóvivő közölte hétfőn, hogy megtalálták Velupillai Prabhakaran LTTE-főparancsnok legidősebb fiának, Charles Anthonynak a holttestét is.

Ezután érkezett a hír, hogy maga a (másfél éve "láthatatlan") fővezér is halott: a kormánycsapatok teljesen bekerítették egy apró, egy négyzetkilométernél kisebb területen, majd amikor egy mentőautóban megpróbált kiszökni az ostromgyűrűből, vele utazó két helyettesével együtt lelőtték.

Vellupillai Prabhakaran elfogását - élve vagy halva - döntő fontosságúnak tartották az indiai-óceáni szigetország polgárháborújának befejezése szempontjából. Ha ugyanis sikerült volna megszöknie, kiterjedt nemzetközi csempészhálózata és a külföldön élő tamilok támogatása révén újrakezdhette volna a gerillaháborút.

A parancsnok állítólag meghagyta testőreinek, hogy inkább öljék meg, és testét a felismerhetetlenségig égessék el, semmint hogy fogságba essen. A többi tamil lázadót is arra képezték ki, hogy inkább legyen öngyilkos, mint fogoly, és közülük sokan hordtak ciánkapszulát a nyakukba akasztva.

Az utolsó harc

A Tamil Tigrisek vasárnap elismerték vereségüket, és bejelentették, hogy leteszik a fegyvert, de a hadsereg még hétfőn is tűzharcot vívott a lázadók maradékával, akik a katonai szóvivő szerint egy három futballpályányi területre szorultak be.

Több mint ezer tüntető gyűlt össze hétfőn Srí Lanka fővárosában, Colombóban a brit nagykövetség épületénél, néhányan kövekkel dobálták meg a képviseletet, több ablak betört - közölték szemtanúk. Más tüntetők elégettek egy David Miliband brit külügyminisztert ábrázoló bábut, majd átdobták a követséget övező kerítésen.

David Miliband korábban bírálta a Srí Lanka-i kormányt azért, ahogy a tamil szélsőségesek ellen háborút folytatott. Nagy-Britannia egyben támogatta azt a kezdeményezést, hogy indítsanak vizsgálatot a háborús bűnök feltárására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!