Hírek

2009.04.22. 12:53

Mobilnet: gigaforgalom gigaszámlákkal

Az utóbbi időben megszaporodtak a panaszok az egyre nagyobb ütemben terjedő mobilinternettel kapcsolatban - hívja fel a figyelmet Takács Péter a hírközlési fogyasztói jogok képviselője. Az ügyfelek leggyakrabban a "sokkoló" százezres számlákat sérelmezik.

Sági Gyöngyi

Az internetezéshez mobilhálózatot választóknak előbb tanácsos felvértezni magukat a szolgáltatással kapcsolatos ismeretekkel. E téren azonban nemcsak a fogyasztói tudatosságot, hanem a felelős szolgáltatói magatartást is hiányolja a hírközlési ombudsman.

Az ügyfeleknek legalább azzal tisztában kellene lenniük, hogy ha mobilon is szeretnének internetezni, jobban teszik, ha dedikáltan erre szóló díjcsomagra fizetnek elő. A hagyományos mobiltelefon-előfizetéshez járó „Start” csomagok forgalmi díjai ugyanis 100-szor, 1000-szer magasabbak lehetnek, mint a netcsomagoké.

Ha például egy internetes portál nyitó oldalát akarjuk letölteni, a szolgáltatók azonos adatforgalmú csomagját választva annak a díja nem került többe egy-két forintnál, de ha csak "Start" előfizetésünk van, az oldal megnyitása akár 2000 forintba is kerülhet.

A hagyományos mobiltelefonozáshoz hasonlóan az országhatár mentén a mobilnetnél is szembesülhetünk az akaratlan barangolással, ami adatforgalomnál még tetemesebb többletköltséget jelenthet, mint a hanghívásnál - figyelmeztet Takács Péter. Ráadásul a mobilos modemeknél egyelőre nem oldható meg a kézi hálózatválasztás.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!