Hírek

2009.03.17. 08:36

Egyre több gondot okoz, hogy teleszemeteltük a világűrt

Már nem fenyegeti űrtörmelék a Nemzetközi Űrállomást (ISS), s még csak nem is kell a manőverező hajtóművekkel elmozdítani a helyéből - közölték az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakértői.

BAMA

Egy hétfői észlelés szerint egy 1981-ben darabjaira szakadt szovjet műhold, a Kozmosz-1275-ös egyik törmeléke közelített az űrállomás felé. Előbb úgy vélték, hogy egy kilométeren belülre is megközelítheti kedden az ISS-t, éppen azelőtt, hogy a Discovery amerikai űrrepülőgép közép-európai idő szerint 22 óra 13 perckor kiköt az űrállomáson. Ezért a NASA szakemberei fontolóra vették, hogy utasítsák-e az ISS legénységét a manőverező hajtóművek beindítására, a pályamódosításra.

Később a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a 10 centiméteres űrszemét ennél nagyobb, biztonságos távolságban halad el az ISS mellett. Ennek ellenére továbbra is szorosan követték a mozgását. Hétfő este azonban már közölték az asztronautákkal, hogy teljesen elmúlt a veszély, mert a törmelék pályája messze elkerüli az űrállomást.

A múlt héten egy másik űrtörmelék a Föld körül 350 kilométer magasságban keringő bázis közelébe került, és emiatt az ISS háromfős legénységének rövid időre át kellett szállnia az űrállomás mentőcsónakjaként is bevethető Szojuz űrhajóba.

A Discovery legénysége a felbocsátást követő első teljes napot azzal töltötte, hogy kamerákkal és lézerfénnyel ellenőrizte az űrsikló külső burkolatát: űrtörmelékek nem sértették-e fel azt. Ez egy rutinjellegű feladat, amelyet minden űrrepülés alatt elvégeznek a Columbia 2003-as katasztrófája óta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!