Hírek

2009.02.21. 17:02

Az Országgyűlés feloszlatását szorgalmazzák az MSZP-sek

Az Országgyűlés feloszlatását szorgalmazta több résztvevő az MSZP társadalompolitikai tagozata által szervezett országos vitanapon szombaton Budapesten, olyan vélemények is elhangzottak, a jelenlegi politikai elit alkalmatlan arra, hogy kivezesse a válságból az országot.

BAMA

A felszólalók között Szabó Lajos Mátyás volt kerületi polgármester is azon a véleményen volt, hogy az Országgyűlésnek fel kellene oszlatnia magát. Szerinte az MSZP-nek hozzá kellene járulnia a parlament feloszlatásához, mert ezzel erkölcsi alapot szerezne magának ahhoz, hogy újraépítse magát.

A Merre tovább MSZP című, mintegy húsz fő részvételével az MSZOSZ székházában tartott tanácskozáson Szanyi Tibor, az egyetlen országgyűlési képviselő résztvevő közölte, ő nem fogja támogatni hétfőn az Országgyűlés feloszlatását. Kifejtette: parlamenti képviselőként mandátumát az MSZP kongresszusa határozta meg, ez pedig a kormány támogatását jelenti.

Elmondta ugyanakkor, hogy a párt soron következő, márciusi tisztújító kongresszusának meg kell nyitnia a vitát, döntenie kell arról, hogy napirendre tűzi-e ezt a kérdést.

Gazsó Ferenc szociológus úgy fogalmazott: "ennek az elitnek nincs keresnivalója az ország élén", s amíg ez az elit irányítja az országot, itt kő kövön nem marad, de nem lesz baloldali politizálás sem.

Hozzátette: a jelenlegi "társadalomvezérlés" Magyarország erőforrásainak folyamatos felélését, a lehetőségek folyamatos elszalasztását jelenti.

Gazsó Ferenc szerint a reformok nem folytathatók, alapvető rendszerkorrekcióra van szükség a gazdaságban, az alrendszerekben, a redisztribúcióban, a közteherviselésben és a hatalmi-uralmi működésben.

Miszlivetz Ferenc szociológus szerint, ha ezzel a politikusi állománnyal, ennek felkészültségével, ezzel a bürokráciával akarnánk egy erős államot csinálni, akkor nagyobb bajban lennénk, mint amelyben vagyunk.

Úgy vélte, ha az MSZP meg akarja szólítani az embereket, ki kell mondania, hogy a rendszerváltás csődbe jutott, az átmenet is kudarcban van.

A résztvevők megvitatták a Hiller István MSZP-alelnök vezette Szociáldemokrata alapérték bizottság által készített Szociáldemokrácia Magyarországon, a XXI. század kihívása című, valamint a Szanyi Tibor vezette fenntartható fejlődés munkacsoport által írt Balra, magyar! című dokumentumot.

A két szociológus bírálta az alapérték bizottság által készített programot, hiányolva abból az új kihívásokra adott válaszokat. Nem volt ilyen egységes a fenntartható munkacsoport által írt dokumentum megítélése: Gazsó Ferenc a hogyan továbbra adott válaszokat hiányolta belőle, míg Miszlivetz Ferenc szerint, ha egy ilyen programot olvasna egy 18 éves, akkor szavazna rá.

Czöndör Gyula, a társadalompolitikai tagozat vezetője azt mondta, hogy a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által a héten bejelentett válságkezelő javaslatok nem felelnek meg a várakozásoknak és annak az értékrendnek, amelyet a tagozat képvisel.

Az MSZP választmánya 2008 januárjában vonta meg a párt belső ellenzékének is tartott társadalompolitikai tagozat országos minősítését, mivel annak tevékenységében átfedések voltak más tagozatok tevékenységével. A tagozat tovább működhetett, jogai azonban csökkentek, például azzal, hogy a választmányon szavazati jog nélküli meghívottként vehet csak részt a képviselője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!