Hírek

2009.01.07. 10:10

Szerbia Magyarországtól vár segítséget a gázellátásban

Magyarországról származó gázkölcsönben reménykedik a szerb állami gázellátó vállalat, a Srbijagas vezérigazgatója.

BAMA

Dusan Bajatovic szerdán Budapesten tárgyal arról, hogy tud-e Magyarország gázt kölcsönözni Szerbiának. Mint a szerb rádiónak elmondta, a döntés attól függ, hogy magyar becslés szerint mikor kezdődnek újra az orosz gázszállítások. Azt feltételezte, hogy az ukrán-orosz vita miatti gázstop a jövő hét keddjénél nem fog tovább tartani.

A vezérigazgató azt is elmondta, hogy Szerbiának mintegy egymillió köbméter gáz áll rendelkezésére - 500 ezer köbméter saját termelés, és ugyanannyi tartalék az udvarnoki tározóban -, ami nem elegendő ahhoz, hogy működő gázellátásról lehessen beszélni. A csőrendszerben megmaradt gázt is igyekeznek kiszivattyúzni, hogy még ideig-óráig működni tudjanak a gázüzemű hőközpontok.

Ezek egy része már leállt. Újvidéken, Szerbia legnagyobb városában több lakónegyed maradt fűtés nélkül, mert a négy helyi hőközpont közül csak hármat lehetett átállítani gázolajra. A Belgrád melletti, csaknem 80 ezres Pancsován a háztartásoknak csak a 15 százalékában van fűtés.

Petar Skundric energetikai miniszter bejelentése szerint Szerbiában van elegendő gázolaj. Ahol át tudnak állni annak használatára, ott nem lesznek súlyos gondok a fűtéssel, amire nagy szükség van, mert Szerbia nagy részén ezekben a napokban -15 és -4 Celsius-fok között változik a napi hőmérséklet.

A legkomolyabb veszély az, hogy a villamos fűtésre való tömeges átállás miatt esetleg összeomlik az áramellátó rendszer. A Szerb Villamosművek ezért felhívásban kérte, hogy aki teheti, az tüzeljen szénnel, fával, butángázzal vagy biomasszával. Az elektromos hálózat kapacitása ugyanis véges, az egész országot lehetetlen villamos energiával fűteni - közölte az áramellátó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!