Hírek

2009.01.29. 07:00

Megkötnék a bankok kezét

Nehezebben hozhatnák hátrányos helyzetbe meglévő ügyfeleiket a bankok a hitelszerződések egyoldalú módosításával. Egy törvényjavaslat értelmében ugyanis jó előre szólniuk kellene, ha emelni kívánják a díjakat, és meg kellene adniuk az ügyfelek számára az ingyenes felmondás lehetőségét is.

Németh Márk

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A bankok tájékoztatási gyakorlatán is javítana a javaslat: a kedvezőtlen díjmódosítás hatályba lépését megelőzően legalább hatvan nappal közzé kellene tenni a változtatást hirdetményben.
[/caption]Itt a vége a bankok egyoldalú kamat- és hiteldíjemelési gyakorlatának? Egy, a parlament előtt fekvő törvényjavaslat legalábbis jelentősen korlátozná a pénzügyi intézmények egyoldalú, az ügyfél számára hátrányos szerződésmódosítását. A javaslat előírná, hogy lakossági kölcsönszerződésnél vagy fogyasztóval kötött lízingszerződésnél a bank csak akkor változtathatna az ügyfél számára kedvezőtlenül a kamaton, a díjon vagy egyéb költségeken, ha ezt a szerződés egyértelműen lehetővé teszi. A szerződésnek eszerint azt is tartalmaznia kellene, hogy milyen külső tényezők, feltételek megváltozása esetén pontosan melyik költségelemet módosíthatná a bank.

Visszás az előírt díjcsökkentés?

„Túlságosan szigorú, piac- és versenyellenes” – kommentálta szerkesztőségünknek a tervezetet Osváth Piroska, a Magyar Bankszövetség vezető jogtanácsosa. Véleménye szerint a piaci verseny amúgy is megakadályozza, hogy a bankok visszaéljenek az egyoldalú szerződésmódosítás jogával. Mint mondta: ez utóbbinak az a célja, hogy a bankoknak lehetőségük legyen a pénzügyi helyzet változásához igazítani a szerződéseiket. A javaslat azt is előírná, hogy ha úgy változnak a feltételek, hogy az a hitelszerződések költségelemeinek csökkentésére ad módot, akkor ezt a bankoknak meg kellene tenniük. „A kötelezően előírt csökkentés a visszájára sülhet el, ugyanis azt válthatja ki, hogy a feltételek (árfolyamok, alapkamat, stb.) legkisebb kedvezőtlen változása esetén is megnöveljék a díjakat, hiszen ha javul a helyzet, úgyis kötelező lesz csökkenteni őket” – véli a jogtanácsos.

Jön az ingyenes felmondás!

Jó hír a frankhiteleseknek!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) láthatja el svájci frankkal a hazai kereskedelmi bankokat. A jegybank ugyanis a Svájci Nemzeti Bankkal (SNB) szerdán kötött csereügylet révén folyamatosan feltöltheti magát az alpesi ország devizájával. Az MNB-nek a megállapodással nem a frankalapú hitelezés újraélesztése a célja, ehelyett inkább a már meglévő hitelek mögötti pénzügyi pozíciók könnyebb megújítását kívánja elősegíteni. A kereskedelmi bankoknak ez könnyebbséget jelenthetne, ami végső soron mérséklődő hitelkamatok formájában jelentkezne.

A szigorítás mellett a bankok tájékoztatási gyakorlatán is javítana a javaslat: a kedvezőtlen díjmódosítás hatályba lépését megelőzően legalább hatvan nappal közzé kellene tenni a változtatást hirdetményben. De nem elégszik meg ezzel a javaslat, előírná, hogy az érintett ügyfeleket személyre szabott módon is tájékoztatni kellene legkésőbb negyven nappal a változások életbe lépése előtt: vagy postai úton vagy a szerződésben meghatározott egyéb közvetlen módon. Elektronikus kereskedelmi szolgáltatás nyújtása esetén emellett elektronikus úton is folyamatosan és könnyen hozzáférhető módon elérhetővé kellene tenniük a bankoknak a változtatással kapcsolatos információkat. És itt jön a legfőbb újítás: ha a bank egyoldalúan kedvezőtlenül módosítaná a hitel költségvonzatát, akkor az ügyfél a módosítás hatályba lépését megelőzően ingyenesen felmondhatná a szerződést. Vagyis csak akkor kellene az ügyfélnek az idő előtti teljesítésre tekintettel külön díjat fizetnie (ezek általában igen borsosak), ha arra nem a bank hátrányos szerződésmódosítása miatt kerülne sor.

Szigorodó jelzáloghitelek

Az ügyfelek számára kedvezőnek tűnő változtatások mellett az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat tovább szigorítana a jelzáloghitelezésen. Eszerint kizárólag ingatlanfedezetű kölcsönöknél a hitelező intézmények kitettsége egyéni szerződések esetén nem haladhatná meg a fedezetként felajánlott ingatlan piaci értékének száz százalékát, és a bank teljes hitelportfóliójára vetítve ez az arány már nem lehetne több hetven százaléknál. Azaz egy bank összesen nem nyújthatna több hitelt, mint a fedezetként bevont ingatlanok értékének alig háromnegyede.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!