Hírek

2009.01.28. 13:15

Büntetőeljárás a fészekrakós támogatások kapcsán

Harminc ügyben, egyelőre magánokirat-hamisítás miatt kezdeményezett büntetőeljárást a Miskolci Városi Ügyészség annak kapcsán, hogy átfedéseket találtak a segélyezésben részesülők és a Fészekrakó-programban szereplők között – közölte Martossy György, a Borsod megyei főügyészség sajtószóvivője.

mti

A nyomozás feladata, hogy bizonyítsa a szociális segélyben részesülők adatainak valóságtartalmát, valamint feltárja azt, hogy vettek-e fel jogosulatlanul a Fészekrakó-program kapcsán állami támogatást – mondta a főügyészségi csoportvezető ügyész. Tájékoztatása szerint, aki szociális segélyre jogosult, annak nem lehet jövedelme, a Fészekrakó-program segítségével pedig az vásárolhat lakást, akinek munkahelye, jövedelme van és természetesen rendelkezik önerővel. Az ügyész szerint azt is vizsgálni kell, hogy a pénzintézet, amely a Fészekrakó-támogatást folyósítja, megtette-e a szükséges és körültekintő ellenőrzést, mert ott is felmerülhet adott esetben a felelősség kérdése, sőt az adásvételt kötő ügyvédek felelőssége is.

Használt lakás vásárlásakor 12 millió forint, új lakás esetén 15 millió forint is lehet a Fészekrakó-program által nyújtott összeg – tette hozzá a szóvivő. Aki csalt az igénylésnél, kétmilliós összegig három, e fölött pedig öt év börtönre is számíthat. Emellett a lakásvásárlási szerződést semmisnek mondják ki, s minden további nélkül kilakoltathatják a csalással lakáshoz jutottakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!