Hírek

2009.01.27. 06:30

Bankkártya: inkább csak itthon

Kevés pénzt költenek bankkártyával külföldön a magyarok – derül ki egy friss kutatásból. Ennek egyik oka, hogy még mindig számos tévhit kering a plasztiklapok külföldi használatával kapcsolatban.

Németh Márk

Csupán minden ötödik eurójukat költik el bankkártyával a magyarok külföldi utazásaik során, a nyugat-európaiak viszont vásárlásaik csaknem felét a plasztiklapocska segítségével intézik – derül ki a MasterCard kártyatársaság friss kutatásából. A felmérésből az is kiderül, miért nem használják többször vásárlásra a magyar kártyabirtokosok a bankkártyájukat, amikor külföldön tartózkodnak.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Azok a kártyák, amelyeken csak a hazai kibocsátó bank logója szerepel, nem használhatók külföldön.
[/caption]Először is azért, mert biztonságosabbnak tartják, ha van náluk elegendő készpénz. Másrészt: mivel a többség nincs tisztában a bankkártyás fizetésnél alkalmazott váltási árfolyammal, biztosabbnak gondolja, ha készpénzzel fizet. Harmadrészt pedig továbbra is sokan gondolják úgy, hogy külföldön fizetni kell a bankkártyás vásárlás után (jóllehet ilyen díj jellemzően nincsen). Valamivel kedvezőbb képet mutatnak ugyanakkor a statisztikák, ha azt vizsgáljuk, hogy a külföldre utazó honfitársaink hány százaléka használja legalább egyszer a kártyáját. Arányuk immáron kétharmados, ráadásul évről-évre nő.

Mire érdemes figyelni, ha külföldön szeretnénk használni a bankkártyánkat?

Logó Fontos tudni, hogy nem feltétlenül lehet az összes hazai kibocsátású bankkártyát külföldön használni. Ezért minden vásárlás vagy ATM-használat előtt ellenőrizni kell, hogy a kártyán szereplő logó ki van-e ragasztva a bankautomatán, illetve az elfogadóhely bejáratán vagy a pénztárban. Általánosságban elmondható, hogy a nagyobb üzletek többségében elfogadják a VISA és a MasterCard logójával ellátott kártyákat, az American Express- és a Diners Club-elfogadóhelyek száma viszont korlátozottabb. Azok a kártyák, amelyeken csak a hazai kibocsátó bank logója szerepel, nem használhatók külföldön.

Díjak Külföldön érdemes szigorúan csak fizetésre használni a plasztiklapocskát, a vásárlás ugyanis a hazai gyakorlathoz hasonlóan ingyenes. Néhány ország szabályai azonban lehetővé teszik a kereskedők számára, hogy más árat állapítsanak meg ugyanarra az árura vagy szolgáltatásra, attól függően, hogy készpénzzel vagy kártyával történik a fizetés. Erről érdemes bankunknál tájékozódni az utazás előtt.

Zárolás Előfordulhat, hogy szállodafoglaláshoz vagy autóbérléshez kapcsolódó bankkártyás fizetés esetén zárolnak egy bizonyos összeget a bankszámlán. Ennek eredeti célja, hogy védje a szolgáltatót a fizetés elmulasztása esetén. Probléma abból származhat, ha rendes fizetés után a szolgáltató mégis elmulasztja feloldani a zárolást, aminek következtében nem férhetünk hozzá a számlánkon lévő, jogosan rendelkezésünkre álló pénzhez. Indokolatlannak tartott zárolás esetén haladéktalanul vegyük fel a kapcsolatot a bankunkkal az ügy mielőbbi kivizsgálása, és a zárolás mielőbbi feloldása érdekében.

Külföldi készpénzfelvétel díja ATM-ből (forint alapú betéti kártya esetén*)

OTP 1 százalék + 3 euró

MKB 8 euró

K&H 1 százalék + 1000 forint

CIB 1500 forint

Raiffeisen 7 euró

* alapkártyák

Forrás: Europress-gyűjtésATM A bankautomatákat utazásaink során érdemes messziről elkerülni, mivel a készpénzfelvétel díjai meglehetősen borsosak. Ez csak abban az esetben nem igaz, ha az embernek olyan pénzintézetnél van számlája, amelynek külföldi érdekeltsége is van. Általában a bankok a felvett összeg egy-másfél százalékát és egy fix összegű tranzakciós díjat is felszámítanak, amit euróban, dollárban vagy forintban határoznak meg. Így egy pénzfelvétel költsége akár ezer-kétezer forintra is rúghat. A külföldi ATM-használati díjakról a bankok kondíciós listáiban olvashatunk, amelyeket egyebek közt a pénzintézetek holnapján is megtalálhatunk.

Tippek utazás előtt

1. Ellenőrizzük kártyánk érvényességi idejét! A kártyát a rajta feltüntetett hónap utolsó napján 24 óráig lehet használni, utána már semmire.
2. Ha drágább országba megyünk, érdemes feljebb állítanunk a kártyahasználati pénzlimiteket.
3. Írjuk fel magunknak azt a telefonszámot, amellyel külföldről is letilthatjuk a kártyánkat! (Forrás: MNB Pénziránytű)

MKB 8 euró

K&H 1 százalék + 1000 forint

CIB 1500 forint

Raiffeisen 7 euró

* alapkártyák

Forrás: Europress-gyűjtés bankkártyás fizetés Azok a kártyák, amelyeken csak a hazai kibocsátó bank logója szerepel, nem használhatók külföldön. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!