Hírek

2009.01.09. 14:56

A járműhasználat korlátozására kérik a fővárosi autósokat

Jelentősen megnőtt a szálló por koncentrációja Budapest levegőjében és péntekre megközelítette a tájékoztatási küszöbértéket; arra kérik az autósokat, hogy korlátozzák a járműhasználatot – közölte a fővárosi önkormányzat.

BAMA

A fővárosban elhelyezett 11 mérőállomás közül háromnál is túllépte a 75 mikrogramm/köbméteres tájékoztatási küszöbértéket a szálló por mennyisége. A levegő minősége részben a gázkorlátozás miatt olajjal üzemelő erőművek miatt romlott, ezért arra kérik az autósokat, hogy a szmogriadó elkerülése érdekében önkéntesen korlátozzák a járműhasználatot – írták.

A jelenlegi helyzetben a főváros még szmogriadó esetén sem kérheti az olajtüzelésű fűtőberendezések használatának korlátozását, így elsősorban a gépkocsik használatának csökkentésével javítható a levegő minősége. Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján elérhető adatok szerint a Gilicze téren és Csepelen haladja meg a szálló por koncentrációja a 75 mikrogramm/köbméteres szintet. Bozóki István, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI megkeresésére közölte: hétfőig csak gyenge és változó irányú légmozgásra lehet számítani, számottevő szélélénkülés csak hétfőt követően várható.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ)honlapján olvasható elemzés szerint a levegőben a nitrogén-dioxid mennyisége is meghaladta az egészségügyi határértéket a város több pontján. A leginkább érintettek a gyermekek, idősek, asztmában és egyéb légzőszervi, illetve keringési betegségben szenvedők. Az érzékeny személyeknél légzőszervi tünetek jelentkezhetnek, a betegek panaszai súlyosbodhatnak.

Az asztmásoknak szükséges lehet az egyéni védőeszköz használata. Az ÁNTSZ azt tanácsolja, hogy a leginkább érintettek kerüljék a szabadban történő tartózkodást, az aktív testmozgást. Az ország több nagyvárosában is magas a szálló por koncentrációja. Egészségtelen a levegő Szegeden, Egerben, Miskolcon, Debrecenben, Salgótarjánban, Pécsen és Nyíregyházán is. Utóbbi városban jelenleg a szálló por koncentrációja meghaladja 100 mikrogramm/köbmétert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!