Hírek

2009.01.14. 19:18

A gáz után a türelem is fogy

Kezd elfogyni egyes EU-tagállamok türelme, mivel továbbra sem érkezik orosz gáz Ukrajna felől. Nálunk még kedvező a helyzet, amihez az enyhébb időjárás is hozzájárult.

Ambrus Vilmos – Vég Márton

Az ukrán–orosz gázvita lassan kezd háromoldalúvá válni. Az Európai Unió egyre türelmetlenebbül szemléli, hogy a látszat-megállapodások ellenére továbbra sem érkezik az orosz Gazpromtól beígért gáz, ráadásul több tagállamnak már csak néhány napi tartaléka van. Ezek az országok most kilincselni küldték vezetőiket Moszkvába és Kijevbe is.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Fico azt mondta Tyimosenkonak: Szlovákia történelme során nem látott lépésekre kényszerülhet, ha nincs gyors megoldás. FOTÓ: AFP
[/caption]Az orosz fővárosba repült például Robert Fico szlovák miniszterelnök, valamint a fűtési stopot bevezető Bulgária és Moldova kormányfője. Fico előzőleg Kijevben Julija Tyimosenko miniszterelnöknek szegezte a kérést: mondja meg neki, meddig tart még a huzavona. Szlovákiának ugyanis már csak 12 napi tartaléka van, és Fico szerint történelme során nem látott lépésekre kényszerülhet, ha nincs gyors megoldás.

„A Gazprom csereműveletet ajánlott fel az ukrán Naftogaznak a gázexport hiányát leginkább megszenvedő országok érdekében. Készek vagyunk ellátni az érintett kelet-ukrajnai területeket, ha Ukrajna tárolóiból ugyanannyi gázt küld Szlovákiába” – jelentette be Alekszej Miller, az orosz monopólium vezérigazgatója. Dmitrij Medvegyev orosz elnök pedig azt javasolta, hogy január 17-én Moszkvában rendezzék meg az orosz földgázt vásárló országok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóját.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a Gazpromot és a Naftogazt is perrel fenyegette meg, miközben továbbra is szünetel a szállítás. Az orosz gáznak – az ellenőrzés kérdéséről napokon át folytatott egyezkedés után – kedden kellett volna megindulnia Európa felé, de a felek által egymásnak ellentmondóan kifejtett okokból az ukrajnai csővezetékrendszer nem tudja nyugati irányba továbbítani a gázt. „Ha az EU által támogatott megállapodást nem tartják tiszteletben, akkor azt fogjuk tanácsolni az EU-vállalatoknak, hogy vigyék az ügyet bíróság elé” – fogalmazott Barroso.

A Gazprom közleményben tudatta, hogy az ukrajnai vezetékrendszer még mindig nem fogadja az orosz gázt, így Ukrajna továbbra is akadályozza a tranzit felújítását. Szerintük ennek az az oka, hogy az ukránok nem tudják feltölteni a vezetékeket annyi gázzal, amennyi az orosz export továbbításához szükséges lenne, mivel felhasználták a csapok elzárásakor a vezetékekben erre a célra lévő gázt. Oleg Dubina, az ukrán Naftogaz vezérigazgatója pedig már nem követelt, hanem kérte a Gazpromot, hogy „adjon kölcsön” – későbbi fizetés ellenében – 140 millió köbméter gázt a vezetékrendszer nyomásának növeléséhez – elismerve, hogy annak előteremtése országa dolga lett volna.

Gázfogyasztás Magyarországon az utóbbi napokban (millió köbméter)

péntek 64,5

szombat 63,6

vasárnap 62,5

hétfő 63,5

kedd 63,9

szerda 60-62 (előzetes adat)

Bár Ukrajnából továbbra sem érkezett visszaigazolás az orosz gázszállításról, a hazai helyzet megnyugtató, egyelőre nem kell további korlátozásokkal számolni. Molnár Csaba energiaügyi miniszter tájékoztatása szerint a források a nyugati importból és a hazai tározókból rendelkezésre állnak, és Magyarország a Szerbiába és Bosznia-Hercegovinába irányuló szállításokat is vállalni tudja. A miniszter hangsúlyozta, hogy a szerdai enyhébb időjárás következtében kissé alacsonyabb volt a hazai gázfogyasztás az előző napokéhoz képest. Hazánknak 2,7 milliárd központi, továbbá 500 millió köbméter biztonsági tartaléka van.

Persze, nem lehet kizárni, hogy az Ukrajna és Oroszország közötti vita elhúzódik, illetve az időjárás újra és tartósan hidegebbre fordul. Ebben az esetben kétféle vészforgatókönyv képzelhető el. Az egyik szerint, ha még egy hétig nem kapunk gázt Ukrajna felől, és ha nincs semmiféle műszaki meghibásodás, akkor sem kell új intézkedést hozni a jövő hét közepéig. A másik azzal számol, hogy továbbra sem lesz keleti szállítás, és hideg időjárás várható. Ekkor újabb döntésre lesz szükség, ami vagy a biztonsági tartalékok felhasználásáról vagy magasabb fokú gázkorlátozás elrendeléséről szólhat. Molnár Csaba ugyanakkor megjegyezte: utóbbi a lakosságot nem érintheti.

szombat 63,6

vasárnap 62,5

hétfő 63,5

kedd 63,9

szerda 60-62 (előzetes adat) gáztelep Fico azt mondta Tyimosenkonak: Szlovákia történelme során nem látott lépésekre kényszerülhet, ha nincs gyors megoldás. FOTÓ: AFP -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!