Hírek

2008.12.29. 17:09

Húsz éve kapálom az üres telket, igazán az enyém lehetne

Olvasónk majdnem két évtizede gondoz egy telket, amelynek nem ő a gazdája. A tulajdonos külföldön él, de nem tudni, hol. Hogyan lehetne a hölgyé a telek?

Rados Virág

A kérdés megoldására van jogszabály. Ha valaki legalább tizenöt évig sajátjaként és háborítatlanul kezel egy ingatlant, akkor elbirtokolhatja. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el. A tulajdonjog megállapítását bíróságtól kell kérni. Az elbirtoklásnak szigorú feltételei vannak, amelyeknek együtt kell teljesülniük.

Egy: háborítatlanul kezelte a felperes a telket, azaz az ingatlangondozást semmilyen esemény nem szakította meg. (Nem jelentkezett közben a tulajdonos, sem személyesen, sem levélben.)

Kettő: legalább tizenöt éve legyen annak, hogy a hölgy törődik az ingatlannal. Ha ez időn belül, illetve a bírói ítélethozatal előtt feltűnik egy örökös, fordul a kocka. Hasonló a helyzet, ha a telek birtoklója levelet kap a tulajtól. Szintén kútba esik az elbirtoklás terve, ha személyesen kerül elő a gazda.

De ekkor sem vész kárba a munka. Amennyiben tényleg megérkezik a tulaj, az ingatlan gondozója elszámolhatja költségeit. Azt az összeget, amelyet a telekre fordított. A pénzkövetelést öt évre visszamenőleg érvényesítheti, a tulajdonjogot korlátlanul.

A fenti körülmények mellett mindenképpen érdemes jogi útra terelni a dolgot. A tizenöt év letelt, a hölgy élhet az elbirtoklás jogával. Számítson rá azonban, ismétli a szakember, hogy a bíróság nagyon körültekintően vizsgálja majd, minden feltétel együtt áll-e ahhoz, hogy elbirtokolja az ingatlant. Ez komoly döntés, nem megy csak úgy ripsz-ropsz. Általában azonban az az ügyvédi tapasztalat, hogy az ilyen eljárások többsége költségelszámolási perbe fordul át.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!