Hírek

2008.11.17. 07:52

Törvényre törve?

Az újságírókörökben csak „médiarendőrség”-ként emlegetett Nemzeti Médiatestület elképesztő hatósági jogkörökkel rendelkezne..., lehetősége lenne szerkesztőségi számítógépek lefoglalására, szerverek és különféle adathordozók lemásolására, nem különben arra, hogy átkutassa az egyes médiumokhoz tartozó irodákat, helyiségeket, avagy éppen újságírók lakását, autóját.

Stanga István

Nagyon úgy tűnik, hogy a közvélemény, de még inkább a sajtószakma berkein belül jókora felháborodást kiváltó új médiatörvényből nem lesz semmi..., egyelőre legalábbis biztosan nem, mivel a készülő jogszabály tervezetéről való ötpárti egyeztetés sikertelennek bizonyult. Ez a kudarc többek között azért is nagyon érdekes, mert a hírek szerint a törvényt a szocialista párt és a Fidesz szakpolitikusai teljes egyetértésben, közösen dolgozták ki – itt elsősorban a legnagyobb ellenzéki párthoz tartozó Szalai Annamáriáról, illetve az MSZP-s Jánosi Györgyről van szó –, jóllehet az említett ülésen már csak a Fidesz támogatta az elképzeléseket, míg a kormánypártiak (tudják, mint a régi viccben: „elvtársak, volna egy javaslatom, csak az a baj, hogy nem értek vele egyet”) igyekeztek kifarolni az egész dologból. Noha az ügyben megszólaló szocialista képviselők szerint nincs másról szó, mint hogy a végső verzió elfogadása előtt szeretnék még kikérni az érintettek, vagyis az újságírók véleményét (megakadályozandó, hogy egy olyan törvény szülessen meg, amely számottevően növeli a médiában dolgozók kiszolgáltatottságát), teljesen világos, hogy a váratlan szocialista párti meghátrálásnak messze nem ez a legfőbb oka. Sokkal inkább az, hogy tudniillik csak most, azaz a legutolsó pillanatban döbbentek rá, a tervezet a Fidesz elgondolásait tükrözi, amely párt ráadásul egy 2010-es választási győzelem esetén – éppen e törvény alapján –majdhogynem korlátlan hatalmat gyakorolhatna a média fölött.

És valóban..., bármely politikai erő is kerülne kormányra az elkövetkező időszakban, az az új médiaellenőrző szervezetnek, vagyis az Országos Rádió és Televízió Testületet (ORTT) helyébe lépő „Nemzeti Médiatestület”-nek köszönhetően (amelyet egyébként újságírókörökben máris csak afféle „médiarendőrségként” emlegetnek) tényleg elképesztő jogosítványokkal rendelkezne. Hogy mást ne mondjak, a médiatestület lehetőséget kapna például szerkesztőségi számítógépek lefoglalására, szerverek és különféle adathordozók lemásolására, nem különben arra, hogy – igaz, csak előzetes bírói engedély birtokában, de akár a rendőrség segítségét is igénybe véve – átkutassa az egyes médiumokhoz tartozó irodákat, helyiségeket, avagy éppen újságírók lakását, autóját..., szóval olyan komoly hatósági jogkörök birtokosa lenne, amelyre eleddig idehaza nem akadt példa. És bár nyilvánvaló, hogy az annyit – és teljes joggal –bírált, ma hatályos médiatörvény helyett nagyon is indokolt lenne egy új szabályozás, a most kimúlni látszó változatért szerintem nem igazán kár. Ennél sokkal nagyobb baj, hogy az öt parlamenti párt szakértőinek közel egy évi munkája egy ilyen, több sebből vérző anyagot eredményezett, no, meg persze, az, hogy a tervezet így is – tehát az összes szépséghibája ellenére – simán átmehetett volna az országgyűlésen, ha az MSZP és a Fidesz kapcsolatait történetesen nem a már-már legendás gyanakvás és bizalmatlanság jellemezné. És ha mindez úgy általában rengeteg kárt is okoz, most kifejezetten jól jött.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!