Hírek

2008.11.19. 18:14

IMF dicséret Kazahsztánnak

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kazahsztáni képviselője szerdán méltatta Kazahsztánt, amiért - a pénzügyi válság egyik korai áldozataként - hatékonyan úrrá lett az ebből fakadó nehézségeken.

VGO

A kazah kormány jó intézkedésekkel minimalizálta a nemzetközi válság hatásait, így egyebek között azzal, hogy állami alapokból fektetett a vezető kazahsztáni bankokba, és enyhített a pénzügypolitikán. Tom Cullen szerint különösen a hazai bankok feltőkésítése hatott pozitívan a gazdaságra. A kazah bankok a világon a válság első áldozatai közé tartoztak a nagy külföldi adósság miatt. A vezető bankok túlélték a válságot, de jövőre mintegy 12 milliárd dollárt kell visszafizetniük.

Egy állami jóléti alap, a Samruk-Kazyna e hónap elején a négy vezető kazah bank összesen 3,5 milliárd dolláros feltőkésítéséről állapodott meg, részesedésvásárlás keretében. A válságnak ebben a szakaszában ez erősíti a kazah bankágazat helyzetét, és jótékonynak bizonyul az egész gazdaság számára - tolmácsolta az IMF véleményét Cullen.
A kormány várakozásai szerint 2007-2009 között évente 7,5-8,0 százalékkal nő majd Kazahsztán gazdasága.

 A magas világpiaci olajáraknak köszönhetően az olajlelőhelyekben gazdag Kazahsztán gazdasági növekedése 2006-ban 10,6 százalékra emelkedett a 2005-ös 9,4 százalékról, a korábbi adatok szerint. A technokrata politikusként ismert, tavaly ősszel hatalomra került Karim Maszimov kormánya a 2007-2009-es időszakban 5-7 százalékos éves inflációt vár, valamint az ipari termelés 8,2-8,8 százalékos emelkedésére számít.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!