Hírek

2008.11.11. 15:56

A válságnak előnye is van

Pozitív hatása is van a válságnak: a krízis kirobbanása előtt nem remélt ütemben mérséklődik a hazai infláció.

M. S.

Októberben már csak 5,1 százalékos éves ütemű áremelkedést mért a statisztikai hivatal; szeptemberben még 5,7, tavaly októberben pedig 6,7

Áremelkedés üteme* (%)

2007. október

Élelmiszerek 11,6

Háztartási energia 10,7

Szolgáltatások 6,7

Üzemanyagok 5,4

Ruha 0,5

Tartós fogyasztási cikkek –1,5

2008. október

Élelmiszerek 6,3

Háztartási energia 16,1

Szolgáltatások 4,3

Üzemanyagok 3,4

Ruha 0,0

Tartós fogyasztási cikkek –1,0

* Előző év októberéhez képest

Forrás: KSHszázalék volt ez az érték. Az elemzők előzetesen 5,1-5,5 százalékos inflációt vártak októberre. Az év első tíz hónapjában 6,5 százalékkal nőttek az árak.

Elsősorban az élelmiszerek és az üzemanyagok drágulásának jelentős lassulása áll az infláció ütemének dinamikus mérséklődése mögött. A trend a külpiacokról gyűrűzik be, a világgazdaság növekedésének jövő esztendőre várt markáns lassulása az élelmiszer-, a nyersanyag-, valamint az energiahordozó-piacokon egyaránt világszerte óriási áresést eredményezett.

Az elemzői vélemények szerint az infláció ütemének mérséklődése jövőre is folytatódik, sőt a folyamat még gyorsulhat is. Mind több szakértő vélekedik úgy, hogy a jövő év végére akár a közgazdászok által az árstabilitás határértékének tartott három százalék alá is beeshet az infláció. A folyamat a lakosságra nézve rendkívül kedvező, hiszen így a reálbérek csökkenése is kisebb mértékű lesz.

Még a gyenge forint sem tud közbeszólni

A gyenge forint valamelyest ugyan lassíthatja, leállítani azonban nem tudja a pénzromlás ütemének gyors mérséklődését – állítják londoni elemzők. Kérdés persze, hogy meddig gyengül még a forint, illetve hogy tartós lesz-e ez a folyamat. (Kedden nem változott az euró-forint árfolyam, 266 körül ingadozott a magyar nemzeti deviza.) A gyengébb forint drágulást jelent az importtermékeknél, hiszen egységnyi euróért több forintot kell adnia a kereskedőnek, amit az áraiban érvényesít.

M. S. Még a gyenge forint sem tud közbeszólni A gyenge forint valamelyest ugyan lassíthatja, leállítani azonban nem tudja a pénzromlás ütemének gyors mérséklődését – állítják londoni elemzők. Kérdés persze, hogy meddig gyengül még a forint, illetve hogy tartós lesz-e ez a folyamat. (Kedden nem változott az euró-forint árfolyam, 266 körül ingadozott a magyar nemzeti deviza.) A gyengébb forint drágulást jelent az importtermékeknél, hiszen egységnyi euróért több forintot kell adnia a kereskedőnek, amit az áraiban érvényesít. Áremelkedés üteme* (%) 2007. október

Élelmiszerek 11,6

Háztartási energia 10,7

Szolgáltatások 6,7

Üzemanyagok 5,4

Ruha 0,5

Tartós fogyasztási cikkek –1,5

2008. október

Élelmiszerek 6,3

Háztartási energia 16,1

Szolgáltatások 4,3

Üzemanyagok 3,4

Ruha 0,0

Tartós fogyasztási cikkek –1,0

* Előző év októberéhez képest

Forrás: KSH -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!