Hírek

2008.08.08. 17:06

Változatlanul száguld a kivitel, ám a behozatal is gyorsan nő

Változatlanul kiválóan alakulnak a magyar külkereskedelem folyamatai. A statisztikai hivatal tegnap ismertetett adatai szerint az első hat hónapban 468 millió eurós többlet halmozódott fel a mérlegben.

M. S.

A tavalyi év hasonló időszakában még 165 millió eurós deficit alakult ki. Rosszabbul sikerült viszont az idei június a tavalyinál, most mintegy százmillió eurós pozitívum keletkezett a mérlegben a tavalyi 137 milliós plusszal szemben.

Legfontosabb célországok*

Németország 8 235

Olaszország 1 551

Ausztria 1 528

Románia 1 465

Szlovákia 1 393

* Kivitel, millió euró, 2008. január-május

Forrás: KSH

Gyorsan bővül hazánk kivitele: az első hat hónapban 37,3 milliárd eurót ért el, ami 12 százalékos növekedés az előző évihez képest. A behozatal 36,8 milliárd euró volt, tíz százalékkal több, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Júniusban mind az export, mind az import nyolc százalékkal volt nagyobb, mint a tavalyi év hatodik hónapjában. A júniusi kivitel 78 százalékát, a behozatalnak pedig a 69 százalékát az EU tagállamaival bonyolította le hazánk.

A számok részletes elemzéséből kiderül: a behozatal bővülési üteme jelentősen nőtt az elmúlt hónapokban. Szakértői vélemények szerint ennek hátterében két tényező áll. Egyrészt az erős forint, ami olcsóbbá teszi az importermékeket, és ezáltal növeli a keresletet irántuk. Másrészt az élénkülő gazdaság, ami szintén a külföldi áruk és szolgáltatások iránti kereslet élénkülésével jár.

Lassuló infláció

A pénzromlás ütemének lassulását várják az elemzők. A Portfolio.hu internetes pénzügyi portál 14 szakértőt kérdezett meg; általános vélemény körükben, hogy a magyar gazdaság lassuló inflációs pályára állt. Az idei év végére 5,4 százalékos pénzromlát várnak az elemzők, az év egészére pedig 6,5 százalékosat. A derűlátóbbak szerint 2009-re elérhető a 3 százalékos hivatalos inflációs cél.

Olaszország 1 551

Ausztria 1 528

Románia 1 465

Szlovákia 1 393

* Kivitel, millió euró, 2008. január-május

Forrás: KSH

Lassuló infláció A pénzromlás ütemének lassulását várják az elemzők. A Portfolio.hu internetes pénzügyi portál 14 szakértőt kérdezett meg; általános vélemény körükben, hogy a magyar gazdaság lassuló inflációs pályára állt. Az idei év végére 5,4 százalékos pénzromlát várnak az elemzők, az év egészére pedig 6,5 százalékosat. A derűlátóbbak szerint 2009-re elérhető a 3 százalékos hivatalos inflációs cél. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!