Hírek

2008.08.17. 17:58

Technikai hiányosságok a mentésirányításban

A Fidesz követeli a bezárások felfüggesztését, a kormány szerint nincs mit felfüggeszteni

K. T.

„Káosz van a magyar mentésirányításban, ezért a Fidesz felszólítja a kormányt, hogy függessze fel a mentésirányítási központok bezárását” – mondta tegnap Horváth Zsolt, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának fideszes tagja, az Országos Mentőszolgálat központja előtt tartott sajtótájékoztatón.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] A Fidesz követeli a bezárások felfüggesztését, a kormány szerint nincs mit felfüggeszteni
[/caption]

A szakpolitikus leszögezte: nemzetközi tapasztalatok alapján néhány központ bezárása akár jó út is lehetne az átszervezéshez. Ám semmikép sem olyan módon, ahogy Magyarországon történt. „Hiányoznak azok a berendezések és felszerelések, amelyekkel a mentésirányítás jól tervezhető. Ezek biztosítása nélkül nem lehet felelős döntésként értékelni a karcsúsítást” – mondta Horváth Zsolt, majd hozzátette: a kialakult helyzetért a kormányzat, ezen belül is Gyurcsány Ferenc a felelős.

A fideszes politikus szerint egy olyan rendszer tehetné korszerűvé a mentésirányítást, amely segítene a pontos útvonal megtervezésében, segít osztályozni a probléma súlyosságát. Emellett az irányítóknak tudniuk kell minden gépjárművük pontos helyzetéről, azaz digitális térképpel kell rendelkezniük.

„Őszre meglesz az az informatikai rendszer, amely megfelelő hátteret biztosít az átszervezéshez, amivel a Fidesz is egyetértett” – szögezte le Kökény Mihály, az MSZP egészségügyi szakpolitikusa, válaszolva az ellenzéki bírálatokra.

Az Egészségügyi Minisztérium Kökény Mihály szavait kiegészítve közleményben tudatta, 2008 második felében 4,1 milliárd forintnyi uniós forrás áll rendelkezésre a mentésirányítás fejlesztésére. Amíg az uniós pályázat eredményesen nem zárul le, addig a minisztérium nem tartja indokoltak a mentésirányítás további átalakítását, ahogy erről a miniszter még augusztus elején levélben tájékoztatta a mentőszolgálatot.

A meglévő felszerelésnek is lába kél

Az utóbbi hetekben, hónapokban ismét elszaporodtak a mentőkocsi-feltörések. Erre Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője hívta fel a figyelmet a minap. A legtöbb esetben a műholdas helymeghatározó-rendszert (GPS) viszik el a tolvajok a parkoló gépjárműből, amíg a mentősök a pácienst kezelik. A legutóbbi eset pénteken történt, amikor Kőbányán, a Salgótarjáni úton tulajdonítottak el egy GPS-t.

A mentőszolgálatnál egyébként jelenleg még nem minden autóhoz tartozik saját GPS, a készülékeket ugyanis adományként kapják. De az is megesik, hogy a mentős munkatársak saját készüléküket helyezik el az autóban. Az év második felében érkező uniós pénzből tervezik felszerelni az összes kocsit.

A mentőszolgálatnál egyébként jelenleg még nem minden autóhoz tartozik saját GPS, a készülékeket ugyanis adományként kapják. De az is megesik, hogy a mentős munkatársak saját készüléküket helyezik el az autóban. Az év második felében érkező uniós pénzből tervezik felszerelni az összes kocsit. A Fidesz követeli a bezárások felfüggesztését, a kormány szerint nincs mit felfüggeszteni A Fidesz követeli a bezárások felfüggesztését, a kormány szerint nincs mit felfüggeszteni -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!