Hírek

2008.08.26. 18:18

Rám sózták a kiránduláson a drága holmit, nem tudom kifizetni

Olvasónk egy szórólapon kínált olcsó kiránduláson vett részt. Temékbemutató is volt, és a hölgy belement az adásvételbe. Később jött rá: ez neki túl drága.

Rados Virág

A panasz elég gyakori– mondta Tóth Istvánné, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) Közép-magyarországi Regionális Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének helyettes igazgatója. A kirándulást szervező utazási iroda megbízottja bedobja postaládánkba a szórólapot a kiruccanásról. Ezek az utak nagyon olcsók. Ezer forintért eljuthatunk Esztergomba, Pannonhalmára vagy Siklósra.

Az összegben benne van a busz ára, netán egy étkezés, sőt, egy ajándék is. Valóban kecsegtető.

Igen ám, de ezek az utazási irodák különböző cégekkel fognak össze, aztán, ha sikerrel járnak, megosztoznak a hasznon. És általában bejön a számításuk. A „társcégek” ugyanis méregdrága termékekkel kereskednek. Csekély esélyük van rá, hogy pusztán egy termékbemutatóra tömegeket csaljanak el.

Az árut így kirándulásba „ágyazva” kínálják. A bemutatónak az esemény során a megfelelő helyen és pillanatban nagy hatása lehet. Elégedett emberek hallgatják, akik örülnek az olcsó útnak. Nyugdíjasok, akiknek van idejük elmenni, és örülnek a környezetváltozásnak, annak, hogy jól érezhetik magukat. Nekik van idejük kirándulni – egy a bökkenő: nincs pénzük vásárolni.

A bemutató után az ügynök felkínálja megvételre mondjuk az edénykészletet. A gyanútlanok aláírják a szerződést. Sokszor nem magyarázzák el nekik, mivel jár a vásárlás. És aki lépre ment, fizetheti a kétszázezer forintos szett részleteit a hatvanezer forintos nyugdíjából.
A bíróságon megtévesztés jogcímén sok ilyen eset landol. Legyünk óvatosak a hasonló kirándulásokon. Figyelmeztessük idős ismerőseinket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!