Hírek

2008.08.08. 18:50

Öröklési adót kell fizetnem, mennyire számíthatok?

Olvasónk törvényes örököse rokonának, aki halálával pénzt és különféle ingóságokat hagyott maga után. A hölgy kérdezi: mennyi illetéket kell lerónia mindezért.

Rados

Az illetékedó mértéke öröklés esetén attól függ, mennyire közeli hozzátartozója volt az örökös az örökhagyónak. Továbbá attól, lakás vagy nem lakás célú a hagyaték. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el.

Az első csoportban a közvetlen hozzátartozók vannak: a gyermek, a házastárs és a szülő. A másodikban az oldalágiak, a harmadikban pedig az annál távolabbi rokonok, ismerősök.

A legközelebbi rokonok fizetik a legkevesebb illetéket. Nem lakás céljára szolgáló hagyatéknál 18 milliós értékhatárig 11 százalékot, afölött 15-öt. Lakás céljára szolgáló hagyaték esetében az illeték mértéke kisebb. Tizennyolc millióig 2,5 százalék, attól fölfelé 6 százalék.

Az oldalági örökös a nem lakás céljára való hagyaték után 18 milliós értékhatárig 15 százalékot, afölött 21 százalékot fizet. Lakás esetében 18 millióig 6 százalék, annál értékesebb ingatlannál 8 százalék az illeték.
A harmadik csoport tagjainak kell a legtöbb illetéket leróniuk. Ha a hagyaték nem lakás, 18 millió forintig 21 százalékot, 18 millió fölött a hagyaték értékének 30 százaléka a mérték. Lakásnál 18 millióig 8 százalékot, attól fölfelé 12 százalékot kell fizetniük.
Ingóságok után 300 ezer forintos értékhatár fölött kell csak illetéket leróni. A hagyatéki leltárt az önkormányzat hagyatéki előadója állítja össze. Ennek alapján közjegyző állapítja meg, mekkora a hagyaték, és kik az örökösök.

Érvényes végrendeletnél a törvényes örökösnek köteles rész csak akkor jár, ha egyenes ági rokon. De ami a végrendeletből kimaradt, az mindenképpen őrá száll.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!