Hírek

2008.08.11. 15:35

Ne büntessék a drogfogyasztást!

Az Új Generáció azt szeretné, hogy ne büntessék a drogfogyasztókat, ugyanakkor hatékony drogprevenciós programok elindítását sürgeti – jelentette ki Léderer András, az SZDSZ ifjúsági tagozatának elnöke hétfőn, budapesti sajtótájékoztatóján.

Forrás: MTI

„Mi azt akarjuk, hogy a fogyasztókat ne büntessék, dekriminalizálják a drogfogyasztást, és a rendőrség ne a drogfogyasztókat üldözze végre, hanem azokat, akik különböző szerekkel látják el (...) a fiatalokat” –fogalmazott Léderer András.

Közölte: a parlament kábítószerügyi eseti bizottságának első ülésén az SZDSZ benyújtja a drogfogyasztás dekriminalizálására vonatkozó javaslatát.

Az Új Generáció elnöke hangsúlyozta, a hatékony drogprevenciós programok megvalósításához elengedhetetlen a hasonló korú, volt drogfogyasztó segítők bevonása.

A magyarországi drogpolitika kudarcot vallott, a közelmúltban történt kábítószer okozta halálesetek rávilágítottak arra, hogy nagyon rossz úton jártunk, hiába nyúlt minden kormány jó szándékkal az ügyhöz – mondta.

Hozzátette: a büntetést előtérbe helyező drogpolitika, amely „továbbra is fenn akarja tartani a teljesen abszurd, egyértelműen megbukott helyzetet, akarva-akaratlanul újabb és újabb áldozatokat fog szedni”.

Léderer András elmondta, a statisztikai adatok azt mutatják, hogy a fővárosban az elmúlt kevesebb, mint tíz év alatt 140 százalékkal nőtt a drogfogyasztók száma, országosan pedig duplájára emelkedett.
Az Új Generáció szerint – mint mondta – nyugati példákat követve Magyarországon kísérleti jelleggel be lehetne vezetni az úgynevezett ellenőrzött „belövőszobákat”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!