Hírek

2008.08.16. 07:31

Mátrai multiüldöző

A „Mátra kapujából” visszavonuló indiai Apollo Tyres Ltd. döntése kapcsán annyi hülye nyilatkozat látott napvilágot, hogy csak na. Emlegettek itt nem létező tétet (pénz vagy egészség) éppen úgy, mint „ingatlanspekulánsokat” és „szabotázsakciót”, hogy a „saját fészkébe piszkító” Orbán Viktorról már ne is beszéljünk.

Stanga István

Noha szinte csak órák teltek el azóta, hogy az Apollo Tyres Ltd. bejelentette, a helyi Fidesz által kezdeményezett népszavazás miatt nem Gyöngyösön kívánja felépíteni a gyárát, hanem más hazánkbéli helyszínen (esetleg a környező országok valamelyikében), máris egy seregnyi magyarországi település jelezte, szívesen látná a gumiabroncsgyártó indiai óriáscéget. Az, hogy a jelenleg Miskolcot, Békéscsabát, Ajkát, Komlót, Kazincbarcikát, Mezőkövesdet, Záhonyt, Nagykanizsáát, Kalocsát, Polgárt, Kapuvárt, Marcalit, Mosonmagyaróvárt, Körmendet, sőt, Hevest (!) felvonultató lista óráról órára bűvül, tökéletesen érthető, hiszen a mintegy 200 millió eurós beruházás önmagában is vonzó (nem csoda, hogy a szlovákok, a csehek és a lengyelek is szétlobbizzák az agyukat az Apollo odacsábításáért), és akkor még egyetlen szót sem ejtettünk a 900 új munkahelyről, vagy mondjuk arról, hogy az india multi megjelenése és megtelepedése bizonyára más ázsiai vállalatok számára is referencia, ilyenformán pedig követendő példa lehetett volna. Na, mindegy, ez már múltidő, mert Gyöngyös véglegesen elszalasztotta a lehetőséget, és ez idő szerint abban is legfeljebb csak bizakodhatunk, hogy az indiak csupán egy házzal, nem pedig egy-két országgal hurcolkodnak arrébb. A dologban egyébiránt nem is az a legérdekeebb, hogy tudniillik a „Mátra kapujában” felépíteni kívánt gumigyár ügye rendkívül jó eséllyel pályázhatna „a magyar politikai-gazdasági élet 2008-as állatorvosi lova” címre, hanem az a tengernyi, hülyébbnél hülyébb nyilatkozat, ami az Apollo távozási szándékának bejelentése kapcsán az egyes pártok politikusainak részéről elhangzott.

Ott van rögtön a szocialista Podolák György eszmefuttatása, ami nem kevesebbről szó, mint hogy itt voltaképpen egy Gyöngyössel, Heves megyével és Magyarországgal szembeni „szabotázsakcióról” kell beszélnünk, amelynek hátterében a Fidesz beruházásellenes politikája áll, sőt, személyesen Orbán Viktoré, aki annyit ártott már Magyarországnak, mint eddig soha egyetlen politikus, s aki „...a saját fészkébe is belepiszkít, ha nem az ő szája íze szerint történnek a dolgok, csak a bosszú számít, kerül, amibe kerül, a számlát nem ő fizeti, hanem Magyarország 3200 települése, 10 millió embere és sok ezer válalkozás”. Ne menjünk most bele, hogy miért vall nagyfokú paranoiára az összes meg nem valósult beruházás mögött Orbánt látni és láttatni, inkább foglalkozzunk az Apollo-projekt „megfúrásáért” ténylegesen felelős Fidesz-politikusok szavaival. Balázs József megyei elnök például egyészt kijelentette, hogy „...a térség ezzel nyert, a vesztesek az ingatlanspekulánsok” (mi tagadás, egy ilyen mondattal az ''50-es években nagy sikert lehetett volna aratni), másrészt meg azt, hogy pártja „nem tett semmit, csak a legmagasabb, legdemokratikusabb döntést kezdeményezte: a nép döntéséét”..., ami kétségkívül szépen hangzik, csak azt nem tudjuk, milyen információk birtokában is döntött volna az „isten adta”. Merthogy tények nincsenek, s éppen ezért sántítanak a gyöngyösi Fidesz frakcióvezetőjének a szavai is. Tatár László ugyanis (aki bizonyára úgy érezte, illik megszólalnia az indiaiak visszavonulója után) azt fejtegette, hogy a Mátra környezetét nem lehet tovább terhelni effajta gyárakkal, s hogy itt a tét az volt: pénz vagy egészség. Ezzel persze, megint nehéz lenne vitatkozni..., főleg akkor, ha Tatárék kezében lenne bármiféle komoly hatástanulmány (figyelem, nem műkedvelők himi-humi anyagaira gondolok!), csakhogy nincs, enélkül pedig felelőtlenség bármit is állítani. Más kérdés, hogy ebben az ügyben már annyi csúsztatás történt, hogy eggyel több vagy kevesebb igazán nem számít. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!