Hírek

2008.08.17. 09:58

Kovács Tamás: a MOB egy utazási iroda

„Nincs magyar sportirányítás, ugyanis akik tizenkét éve ezzel foglalkoznak, nem értenek hozzá, a politika pedig egy utazási iroda szintjére fokozta le a Magyar Olimpiai Bizottságot” – állítja Kovács Tamás, a MOB sportigazgatója, a vívók volt szövetségi kapitánya.

mti

Kovács Tamás a Magyar Rádiónak úgy nyilatkozott a pekingi játékokon, hogy érthetetlennek tartja, miért nincs egycsatornás finanszírozás, és megítélése szerint az anyagi gondok mellett a magyar sport politikai csatározások színtere is lett. Súlyos problémaként említette, hogy a MOB-tól lényegében elvettek minden jogosítványt.

„A MOB nem több egy utazási irodánál, amelynek feladata a kiutaztatás az olimpiára” – fogalmazott.

Hozzátette: rossz a sporttörvény, míg a nemzeti sportstratégia, amely ötpárti támogatást élvez ugyan, de nincs mögötte pénz, szerinte semmit sem ér.

A MOB igazgatója megjegyezte: a magyar sportélet szereplői tisztában voltak azzal, hogy a tehetséges versenyzői és edzői gárda csak egy adott pontig lesz képes tolni a szekeret, és előbb-utóbb bekövetkezik a hidegzuhany. Az egész világ mindent belead abba, hogy az olimpián a legjobb eredményt hozza. A miniszterelnök hiába szeretne aranyérmeket látni, ha az ő döntése nyomán szűnt meg a magyar sportirányítás, amelyet először sporthivatalra, majd szakállamtitkárságra fokoztak le – így Kovács.

Szerinte az álprofizmus jele, hogy az utolsó pillanatban kapnak támogatást az olimpiai sportágak, különösen annak fényében, hogy az olimpiai felkészülés hat-nyolc év. A sport lehetetlen helyzetére utalva példaként említette, hogy míg a kisebb sportágak éhhalállal küzdenek, a kiemelt sportágaknak is komoly gondjaik vannak.

„Amatőr feltételek között próbáljuk meg kihasználni tehetségeinket, miközben edzőink elhagyják az országot, és külföldön készítik fel a legnagyobb ellenfeleinket” – mondta.

Kovács Tamás szerint a kormánynak fel kell ismernie, mekkora a magyar sport húzóereje: „nemcsak arról van szó, hogy aranyérmeket gyűjtünk, hanem arról is, hogy olimpikonjaink egy egész generációnak a példaképei, és egy egész országot megmozgatnak”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!