Hírek

2008.08.11. 17:35

Hatvan roma jelent meg a Magyar Gárda toborzóján

Nagyatádon és Barcson is toborzott a Magyar Gárda. A Dráva-parti városban hatvan roma adta hozzá a díszkíséretet.

Csikós Magdolna - sonline.hu

Barcsra két autóval és nyolc taggal érkezett meg a Magyar Gárda. Alighogy megkezdték a toborzást, 8-10 kocsi és több mint hatvan roma vette körül őket a Boróka étterem parkolójában. Bár az éttermet előzőleg kibérelték a rendezvényre, a vállalkozó konfliktustól tartva inkább visszaadta a pénzt a gárdistáknak, s így azok kiszorultak az étterem parkolójába.

A barcsi rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre; kutyás rendőrök biztosították, hogy senki ne akarjon balhét, s a béke a rendezvény végéig kitartson.

 – Nem hergelni jöttünk, csupán azt szeretnénk jelezni, hogy ebben a városban erős és egységes cigányság él, amelyik megvédi magát, ha kell – hangsúlyozták a demonstráló romák. A cigányok a közel kétórás toborzás idején végig a közelben maradtak, s láthatták, hogy a barcsiakat nem hozza lázba a Magyar Gárda. Azt persze most már soha nem lehet eldönteni, hogy a toborzás sikertelensége a szervezet tanainak, vagy a toborzókat körülvevő félszáz romának volt köszönhető. Egyesek valóban úgy vélték: a romák csak azért vonultak ki, hogy lássák, ki szimpatizál a gárdával Barcson. Az is elhangzott: mivel most sikertelen volt a toborzás, majd több száz tagjával jön vissza a gárda.

A rendőrök nem csak a békét biztosították, hanem a közvetítést is vállalták a két fél között, s a végén a gárdisták rendőri kísérettel hagyták el a várost – tudtuk meg Cserti Istvántól, a barcsi kapitányság vezetőjétől. Elmondta: leginkább azért volt nehéz dolguk, mert a rendezvény nem bejelentésköteles, s rövid idő állt a rendelkezésünkre, hogy nagy erőket mozgósítsanak.

Bár szavakon kívül mást nem vágtak egymás fejéhez, az esemény mély nyomokat hagyott a barcsi cigányságban. Tegnap éjszaka elterjedt, hogy egy autó köröz a telepen tele gárdistával. Hajnali ötkor az utcákon volt az egész cigánytelep. A barcsi toborzással kapcsolatban a romák vezetőinek véleményére is kíváncsiak voltunk. Ők azonban a Berényi László megyei önkormányzati roma képviselő által meghirdetett hírzárlatra hivatkozva hallgatnak.

Fejszével gyülekeznek esténként az emberek Taranyban

Fejszékkel, botokkal felszerelkezett emberek gyülekeznek esténként Taranyban. Félelem költözött a faluba az elmúlt napokban; személyes konfliktusnak indult, de mára az egész falu felbolydult. Vasárnap este már több helybeli is bezárkózott otthonába, és a helyi kocsma is korábban zárt be, mert fejszékkel, botokkal felszerelkezett emberek kezdtek gyülekezni. Úgy tudjuk, még a múlt héten egy helybeli fiatalember szólalkozott össze egy roma férfival.

A helyiek egy csoportja megtorlásra készül, ezért gyűlnek össze esténként, s próbálják megtalálni az emberüket. A különös hajtóvadászattól a kívülállók is tartanak. – Tarthatatlan ez az állapot – mondta egy helybéli. – Péntek óta minden este balhé van, igaz, szerencsére eddig tettlegesség nem volt, de épp elég látni a fejszés embereket. Esténként már nem merünk kimenni az utcára, a gyerekeket is féltjük. Amíg nem lesz komolyabb baj, senki sem lép?
Vasárnap este a nagyatádi rendőrkapitányság járőrei jártak a helyszínen, ám komolyabb intézkedésre nem került sor. Elterjedt a hír, hogy a taranyi ügy kapcsán a gárdisták is megjelentek a településen. Kiderült: a Magyar Gárda valóban tartott tagtoborzót a közelben, de ez békésen lezajlott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!