Hírek

2008.08.28. 08:44

Gyöngyös önkormányzata még nem adta fel

A Gyöngyös környéki települések polgármesterei illetve országgyűlési képviselői levélben fordultak az ApolloTyres indiai cég vezetőjéhez, amelyben támogatásukról biztosítják a gumiipari beruházást - közölte Hiesz György, Gyöngyös polgármestere.

mti

A gyöngyösi önkormányzat még 10 százalék esélyt ad annak, hogy az Apollo Tyres mégis Gyöngyöst választja beruházása helyszínéül - jelentette ki Hiesz György. Támogatásukat a politikusok a Szonda Ipsos közvélemény-kutató cég felmérésének eredményével támasztották alá, amely szerint a gyöngyösiek 67 százaléka támogatná a gumiabroncsgyár létesítését, és csak 20 százaléknyian ellenzik. A többieknek nincs véleménye - idézte az augusztus 21-22-én, 500 fős mintán elvégzett kutatás eredményét az önkormányzati vezető. A polgármester felidézte, hogy az indiai fél azt követően állt el a Gyöngyösre tervezett 200 millió euró értékű beruházás megvalósításától, hogy Fidesz helyi népszavazást kezdeményezett a gumigyár megépítésének megakadályozása érdekében.

Elmondta: a levélben arról is tájékoztatták az Apollo vezetését, hogy a Fidesz a jogszabályokban szereplő határidőig az összegyűjtött szignókat nem nyújtotta be hitelesítésre.Ugyanakkor felhívták a cégvezetés figyelmét arra: amennyiben az  újabb döntési szakaszban is Magyarországot választják, Gyöngyösön  építhetik fel a leggyorsabban a 900, majd 1500 embert foglalkoztató  üzemet. Ugyanis minden más településen a nulláról kell újrakezdeniük a folyamatot. Hiesz György úgy vélekedett: soha nem fordult még elő Magyarországon, hogy egy politikai párt szándékosan ekkora kárt okozott volna saját városának. Ugyanis az Apollo üzeme a betelepülő beszállítókkal együtt 2000 munkahelyet és évi mintegy félmilliárd forint adóbevételt jelentett volna a városnak, illetve munkát és pénzt a helyi vállalkozásoknak az építkezés során.

Ezen kívül elesnek attól a 300 millió forinttól is, amelyet pályázaton nyertek az ipari park bővítésére - fűzte hozzá. A polgármester cáfolta a Fidesz környezetvédelmi aggályait, miszerint a helyi vízbázis és hulladéktároló nem bírta volna el a pluszterhelést, és a cég rákkeltő vegyületeket használt volna a gyártás során. Kifejtette: az üzem vízfogyasztása 4 százalékát tette volna ki a városi vízfogyasztásnak, és a 61 százalékos kapacitáson működő szeméttelep kihasználtsága 65 százalékos lett volna. Az előzetes környezetvédelmi tanulmány pedig éppen arról szólt, hogy az Apollo nem használ rákkeltő policiklikus vegyületeket.

Ugyanakkor elismerte, hogy a terület biztosításához szükséges kisajátítási folyamat, amit a Fidesz a beruházás meghiúsulásának fő okaként emleget, nem ment gördülékenyen, de ezt az Apollo ezt belekalkulálta az ütemtervbe - mondta. Végül blöffnek nevezte a Fidesz bejelentését, miszerint több mint nyolcezer aláírást gyűjtöttek össze. Információi szerint ezer alatt volt a párt által begyűjtött szignók száma. A politikai akció eredményét az egész térség "szívja" - fogalmazott Hiesz György. A gyöngyösi Fidesz elnöke úgy reagált az elhangzottakra: saját térségüknek nem kárt okoztak, hanem megmentették a Mátraalja, a borvidék és a gyógyturizmus hagyományait.

A Fidesz továbbra is támogat minden olyan beruházást, ami nem jelent plusz környezetterhelést a térség számára - közölte Tatár László. Ugyanakkor megerősítette, hogy 8072 aláírást gyűjtöttek össze a népszavazás kiírásához, ám ezeket törvényi kötelezettségüknek megfelelően megsemmisítették, hiszen az Apollo elállt a gyöngyösi fejlesztéstől. Közölte: az Apollo elsősorban azért hagyta el a várost, mert adminisztrációs akadályokba ütközött, és a telekviszonyok is rendezetlenek voltak a - szavai szerint - "virtuális ipari parkban", ami miatt Gyöngyösön a jövőben is "halálraítéltek" az ilyen és ehhez  hasonló előkészítetlen beruházások.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!