Hírek

2008.08.26. 12:03

Elfoglalták a bangkoki tévét és a minisztériumokat

Pisztolyokkal, parittyákkal, golfütőkkel és késekkel felfegyverkezett tüntetők hatoltak be kedden a thaiföldi miniszterelnöki hivatal és több minisztérium udvarára. A kormány távozását követelik.

mti

A tömegmegmozdulás azzal kezdődött, hogy a Népi Szövetség a Demokráciáért (PAD) nevű ellenzéki párt vezette tüntetők behatoltak a kormány szócsövének tartott NTB televízió székházába, ami miatt megszakadt a műsorsugárzás. A rendőrség mintegy ötven tüntetőt előállított.

Helyszíni beszámolók szerint a tévészékház elfoglalása után a tüntetők a kormányzati negyed felé indultak, és békés tüntetés kezdődött négy minisztérium, illetve a kormánynak helyt adó épület előtt. A tiltakozók először csak elállták a munkába érkező kormányzati alkalmazottak útját, majd „ostromolni” kezdték az épületeket. Engedve a nyomásnak a rendőrség megnyitotta a miniszterelnöki hivatal udvarának kapuját, a thaiföldi zászlókat lengetők ellenzékiek pedig a pázsiton ülve folytatták a tüntetést. Hasonló jelenetek zajlottak le a pénzügyminisztérium, az agrár- és a közlekedési minisztérium épületénél, mindhárom tárca belső udvarán tüntetők sereglettek össze.

A rendőrség szerint a nagyszabású tiltakozó megmozduláson mintegy 35 ezren vesznek részt, de a szervezők több százezer ember csatlakozását várják. A megmozdulás célja a hét hónapja hivatalban lévő kormány megbuktatása. Olyan hírek láttak napvilágot, hogy újabb, a két évvel ezelőttihez hasonló katonai államcsíny készül, de a hadseregparancsnok ezt cáfolta. Közölte azt is, hogy a katonaság nem fog beavatkozni, mert a rendőrség dolga a rendcsinálás.

A bangkoki tüntetések szemlátomást békésen zajlanak, a tiltakozók nem tűztek össze a rendőrökkel, akik nem is próbálják útját állni a tömegnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!