Hírek

2008.08.18. 17:23

Csúszik a vízummentességi szerződés aláírása

Az amerikai fél miatt csúszik a vízummentességi megállapodáshoz szükséges utolsó szerződés aláírása Magyarország és az Egyesült Államok között - mondta April H. Foley amerikai nagykövet hétfőn Szolnokon az MTI-nek.

BAMA

Az amerikai fél miatt csúszik a megállapodás aláírása. Az amerikai belbiztonsági és az amerikai igazságügyi minisztérium továbbra is egyeztet arról, hogy mit szeretnének elérni ezzel az egyezménnyel - mondta April H. Foley. A nagykövet részleteket nem mondott a megállapodás tartalmáról.  Azt azonban kiemelte: a bűnügyi adatcsere-egyezmény nem szól arról, hogy olyan érzékeny személyes adatokat is meg kell osztania a két félnek egymással, mint például az adott személy szexuális hovatartozása vagy szakszervezeti tagsága - tette hozzá. Az Egyesült Államokban - Magyarországhoz hasonlóan - rendkívül szigorú törvények vannak érvényben a személyes adatok védelméről, így szigorúan csak a bűnügyi adatok cseréjéről lesz szó a megállapodásban - mondta April H. Foley.

Ha a megállapodás megszületik, akkor is csak a súlyos bűncselekmények elkövetőinek adatait cserélik ki az amerikai és a magyar hatóságok - húzta alá a nagykövet. Nagyon fontosnak tartja az Egyesült Államok kormánya, hogy Magyarország még a Bush-adminisztráció idején csatlakozzon a vízummentességi programhoz - tette hozzá. A nagykövet optimizmusának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Magyarországon tíz százalék alatt marad az elutasított vízumkérelmek aránya.

April H. Foley információi szerint eddig a vízummentességre szintén pályázó kelet-közép-európai államok egyike sem írta alá a bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodást. A diplomata hangsúlyozta, hogy természetesen részt vesz azon a szeptember 2-ra tervezett megbeszélésen, amelyen a parlamenti pártok, az érintett szaktárcák és az amerikai nagykövetség munkatársai egyeztetnek az adatcsere-egyezményről.

Horváthné Fekszi Márta külügyi államtitkár szombaton mondta el az MTI-nek, hogy újra ötpárti egyeztetést kezdeményezett a Külügyminisztérium az amerikai vízummentességi programmal kapcsolatban. Ha szakértői szinten megegyezés születik és a parlamenti pártok is egyetértenek a bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodással, akkor szeptember 10-ig aláírhatják az egyezményt. A szerződésről így a szeptember 15-én újra összeülő parlament is mihamarabb dönthet - tette hozzá az államtitkár.

Magyarország azt követően csatlakozhat a vízummentességi megállapodáshoz, hogy megszületik az utolsó hiányzó megállapodás a bűnügyi adatok cseréjéről és tíz százalék alá kerül az elutasított vízumkérelmek aránya. Ezt követően dönt az amerikai adminisztráció arról, hogy Magyarország csatlakozhat-e a vízummentességi programhoz, miután teljesített minden feltételt. A vízummentességi programhoz csatlakozás előkészítéseként tavasszal Magyarország már megállapodást kötött az Egyesült Államokkal a terroristagyanús emberek személyes adatainak cseréjéről. A két ország abban is megegyezett, hogy az elveszett útlevelek adatait is kicserélik egymással. A menetrend szerint tehát már csak a bűnügyi adatok cseréjéről kell megállapodni.

A vízummentességet élvező 27 országgal ellentétben a kelet-európai államok polgárainak jelenleg százdolláros díjat kell fizetniük a vízumkérelemért, meg kell jelenniük az amerikai konzulátusokon és interjún kell részt venniük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!