Hírek

2008.08.13. 15:12

Állami ünnepségek augusztus 20-án

Budapesten három helyszínen, a Kossuth téren, a Hősök terén és az Andrássy úton lesznek egész napos programok augusztus 20-án.

MTI

A hagyományos augusztus 20-i állami ünnepségek – a reggeli zászlófelvonás, a tisztavatás és az esti tűzijáték – mellett az idén Szent István király udvara elevenedik meg a Parlament előtt, az Andrássy úton pedig Kerékfesztiválon mutatkoznak be a BMX-esek és a triálosok. A közjogi méltóságok részvételével reggel fél 9-kor lesz a zászlófelvonás a Kossuth téren, majd katonazenekarok és mazsorettek vonulnak fel az Andrássy úton, 10 órától pedig a Hősök terén tartják a tisztavatást. A rendezvény egyik fő látványosságaként a honvédség repülői és helikopterei kötelékben repülnek át majd át a tér felett. A programot délben zenés őrségváltás zárja.

A Kossuth téren 11 órától estig tartanak az államalapítás korát idéző programok. Szent István király megelevenedő udvarában a gyerekek megismerkedhetnek a korabeli mesteremberek munkájával, megismerhetik a honfoglalás korának magyar lovasságát és a királyi ítélőszéket is. István király ugyanis rendszeresen ítélőszéket tartott, ahol az ország lakosainak ügyeiben próbált igazságot tenni, ezért a Kossuth téren augusztus 20-án minden órában megjelenő királyi menetben az ifjú István döntéseket hoz az elé kerülő ügyekben.

A legifjabbak csatlakozhatnak a király vitézeihez is, ha kiállják a próbákat és megmutatják tudományukat az íjászat, a kardforgatás és a lovaglás terén, de részt vehetnek hordólovaglásban, rönklábakkal való mocsárjárásban, vagy akár kecskefejő játékban is. Idén a Kossuth tér ad otthont a Kenyérfesztiválnak is, amelyen hagyományos kenyérsütéssel, népi játékokkal, zenés-táncos produkciókkal várják az érdeklődőket. Szintén a Kossuth téren, délután 14.00 órakor mutatkozik be a nagyközönség előtt is az Ország Tortája, az a szatmári szilvatorta, amelynek receptjét a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete alkotta meg az államalapítás ünnepére.

Az Andrássy úton, a Bajza utca és a Hősök tere között délután 14.00 órától 18.00 óráig Születésnapi Kerékfesztivál fogadja az állami ünnep résztvevőit. Itt profi triálosok és a BMX flatland legeredményesebb képviselői tartanak majd bemutatót, de amatőrök is kipróbálhatják magukat ötféle különleges kerékpáron: monociklin, triciklin, minibike-on, fordítottan működő kergebringán és velocipéden. A biciklik mellett a résztvevők kipróbálhatják képességeiket egy kerekes székes szlalompályán, emellett tanulhatnak jelnyelvet, és megismerhetik az értelmi fogyatékosok Csodavárosát.

Este 9 órakor kezdődik a Duna-parton a hagyományos, húszperces ünnepi tűzijáték. Az idén nyolc helyről – a Lánchíd déli járdájáról, az Erzsébet híd északi járdájáról, a Citadella belső udvaráról, várfaláról, és a Citadella szálloda tetejéről, valamint három dunai kompról – lövik fel a fényjátékot. A kisebb rakéták 25, míg a nagyobbak egészen 600 méterig repülnek fel, és az idei tűzijátékot egyedülálló konfettishow zárja. Az ünnepi programokhoz kapcsolódóan az idén is elindult a központi állami rendezvények oldala, www.augusztus20.freeblog.hu, amelyen részletes információk találhatók a programokról.

Az állami ünnepség rendezvényeit nettó 241,6 millió forintért valósítja meg a közbeszerzési pályázaton nyertes Pyro-ker 2000. Kft., az Omega Trading Kft. és a Privatex-pyro Hungary Kft. alkotta konzorcium. Tavaly nettó 251 millió forintba került az állami ünnepség, de akkor már az előző este is voltak rendezvények.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!