Hírek

2008.05.31. 13:16

Veszélyben a Galapagos óriásteknősei

Vulkánkitörés miatt kerülhetnek veszélybe óriásteknősök a Galápagos-szigeteken. A lávafolyam egyelőre nem fenyegeti a kráter körül élő különleges hüllők életét, de szükség esetén kimentik őket a veszélyes zónából.

BAMA

A lávafolyam egyelőre nem fenyegeti a kráter körül élő különleges hüllők életét, de szükség esetén kimentik őket a veszélyes zónából – írja a Ma.hu. A 13 nagy és 40 kicsi, vulkanikus eredetű szigetből álló csoport az Egyenlítő magasságában, Ecuador nyugati partjától csaknem ezer kilométerre a Csendes-óceánban fekszik. A legnagyobb sziget, az Isabela öt tűzhányójának egyike, az 1690 méter magas Cerro Azul csütörtök éjjel lépett működésbe, tíz év nyugalom után. 1998 szeptemberében néhány teknőst elégetett a láva, pedig a hatóságok összegyűjtötték és helikopterekkel elszállították a ritka állatokat.

A Cerro Azul az Isabela-sziget délnyugati, lakatlan csücskében fekszik. Az Ecuadorhoz tartozó szigetcsoportot az UNESCO a világörökség részének nyilvánította. Galápagost Charles Darwin 1835-ös látogatása tette híressé: az angol természettudós helyszíni tapasztalatait elhasználva írta meg a Fajok eredete című alapművét. A szigetcsoporton található hüllők 90, a rovarok 46 százaléka, és a madárfajták fele sehol máshol nem él, csak itt. Még törpe iguánok is léteznek, olyanok, mint amelyek a földtörténet őskorában éltek. A Galápagos-szigetek ezért forgalmas turistaparadicsomnak számítanak, évente 60 ezren látogatnak oda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!