Hírek

2008.05.23. 20:06

Tisztább az átlagosnál a Balaton vize

A szokásosnál melegebb, 20 Celsius fokos a Balaton vize, ennek ellenére tisztább az átlagosnál, írja pénteki közleményében a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Kutatóintézete.

BAMA

A közlemény szerint a tavaszi halpusztulás alaptalanul keltett riadalmat, a tetemeket a Balatoni Halászati Zrt. összegyűjti és elszállítja. A tó vízgyűjtőjében a kutatók egy új halfaj, az amurgéb megjelenését fedezték fel. Ez rossz hír: az igen agresszív inváziós halfaj komoly veszélyt jelenthet néhány őshonos faj populációjára.

A víz nagyfokú tisztasága annak is köszönhető, hogy a tavaszi algák eltűnését még nem követte a nyárra jellemző fajok elszaporodása annak ellenére, hogy a víz hőmérséklete elérte a 20 Celsius fokot. Ennek megfelelően az algák mennyiségét jelző klorofillkoncentráció igen alacsony volt még a Keszthelyi-medencében is, ahol literenként mindössze 5 mikrogrammos értéket mértek. A klorofill legmagasabb, literenkénti 7 mikrogrammos koncentrációját a Szigligeti-medencében regisztrálták az MTA kutatói.

A vízben oldott és az algák szaporodásához szükséges makrotápanyagok (foszfor és nitrogén) koncentrációja a tóban és a Balatont tápláló folyókban és patakokban rendkívül alacsony: a nitrát-, ammónium- és karbamidformában jelenlévő nitrogén együttes értéke literenként mindössze 10-20 mikrogramm.

A tóba elsősorban a Zala folyóval belekerülő, biológiailag hasznosítható foszfor koncentrációja is alacsonyabb az előző évekhez és az évszakra jellemző szinthez képest: értéke a Balaton vizében literenként néhány mikrogrammra csökkent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!