Hírek

2008.04.26. 18:16

Beindult az össznépi barkochba: kik lesznek az új miniszterek?

Nem tudni, a kormány szerkezetét is átalakítja-e Gyurcsány Ferenc, vagy csak új tárcavezetőket jelöl.

Tóth M.

Nem a politikában és nem az állami szférában dolgozik tovább Horváth Ágnes. Nem kell aggódni, egyik kórház vezetését sem veszem át, üzente meg a távozó egészségügyi miniszter. Lapunkban is közöltük: utóda Székely Tamás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója lehet. A másik két liberális tárca, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium jövőbeli vezetőinek személyét még homály fedi.

Nem tudni, a kormány szerkezetét is átalakítja-e Gyurcsány Ferenc, vagy csak új tárcavezetőket jelöl. Ha az előbbi mellett dönt, akkor létrejöhet egy gazdasági-fejlesztési csúcstárca amelyet Bajnai Gordon vezetne. Sajtóhírek szerint ekkor a tisztán önkormányzativá váló tárcához visszakerülhetne Lamperth Mónika. A Szociális és Munkaügyi Minisztériumot pedig megkaphatná Szekeres Imre (bár ennek csekély az esélye). A honvédelmi tárcát Vadai Ágnes vagy Iváncsik Imre venné át. A környezetvédelmi miniszter Baja Ferenc vagy Oláh Lajos lehet.

Ha az SZDSZ  felmondja a koalíciót, akkor a miniszterelnök legkésőbb a koalíció megszűnését követő első munkanapon (május 5) megnevezi miniszterjelöltjeit – közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő.
Volt már arról is szó, hogy még ma közli Gyurcsány új jelöltjeinek nevét.
Az MTI úgy tudja, az MSZP-frakció hétfőn és kedden is ülésezik. A kisebbségi kormányzással összefüggő kérdések is napirendre kerülnek. Kökény Mihály, az egészségügyi bizottság szocialista elnöke a múlt héten azt mondta: a következő alkalommal miniszterjelölti meghallgatásra is számítani lehet.

A négynapos hosszú hétvége miatt az új tárcavezetők leghamarabb május 5-én tudják letenni a parlamenti esküt. Addig is érvénybe léphet a helyettesítési rend, minthogy május 1-je és 5-e között sem tárcavezetője, sem államtitkára nem  lesz annak a három minisztériumnak, amelyek éléről április 30-ával távoznak az SZDSZ-es vezetők. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!