Hírek

2008.03.03. 16:56

Vasutat nem vehetünk

Általános parlamenti vitanap lesz a kormányfő Új Tulajdonosi Programjáról

B. V.

Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága hétfői ülésén 10 igen és 7 nem szavazattal általános vitára bocsátotta a miniszterelnöki Új Tulajdonosi Programjáról (ÚTP) szóló határozati javaslatot.

Göndör István (MSZP) és Gusztos Péter (SZDSZ) önálló indítványában június 30-ig szabtak határidőt a kormánynak a részletes program kidolgozására. Emellett az Országgyűlés felkérte a kormányt, hogy az ÚTP kidolgozása során biztosítsa a programban való részvételt a lehető legszélesebb kör számára. Fontos még, hogy az állam tulajdonából mindenki egységes elvek szerint részesülhessen.

Göndör István munkatársunk kérdésére elmondta, egyelőre nincs kidolgozott koncepció az állami tulajdon egyes elemeinek magántulajdonba adására, és a kormány nyitott az új javaslatok meghallgatására. Hangsúlyozta, a „népi részvény” célja, hogy az embereket öngondoskodásra tanítsa, valamint, hogy a többségi állami tulajdonban maradó vállalatok gazdálkodásában új érdekeltség, a tulajdonos polgár felelőssége jelenjen meg.

A szocialista képviselő hozzátette, mindenféleképpen olyan garanciális elemeket terveznek, melyekkel nem valósulhatnának meg a 90-es években elhíresült kárpótlási jegy-botrányok. A képviselő elmondta, nem tartja valószínűleg, hogy az egyelőre veszteséges MÁV Zrt. részvényei is eladhatóak lennének, ennek híresztelését rosszindulatú pletykának tartja, melynek célja, hogy elriassza az embereket a programtól.

Megkérdeztük: ön venne népi részvényt megtakarításából?

Pálfai Katalin: (53 éves könyvtáros)
Nem tartom valószínűnek, hogy vennék ilyen részvényeket, mivel egyelőre elég keveset tudok a programról. Nem tudom elképzelni, hogy valóban olyan sok pénzem lenne, olyan kevésből, mint ahogy azt állítják.

Pukoli János: (69 éves, nyugdíjas)
Ha lenne rá lehetőség, biztosan vennék részvényeket például a Szerencsejáték Zrt.-ből. Akár több millió forintot is költenék rá, ha kedvezőek lennének a feltételek, ennyi megtakarításom van ugyanis bankban.

Csákány Andrea: (33 éves, recepciós)
Vettem volna már eddig is részvényeket például a Mol-ból, de sajnos nincs spórolt pénzem, amit befektethetnék. Ha lenne, akkor először körülbelül százezer forintért vennék részvényt, elsősorban a gyerekeimnek.

Simon Benedek: (19 éves, tanuló)
Már most is van fél millió forintnyi megtakarításom, de kizártnak tartom, hogy részvényt vennék belőle. Nem tartom ugyanis megbízhatónak, mert vagy nagyon sokat keres vele az ember, vagy nagyot bukik.

B. V. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!