Hírek

2008.03.21. 17:26

Budapestre érkezett a jégbefagyott mamutbébi

Április 2-től látható a Jégkorszak kiállításon Budapesten Gyima, a jégbe fagyott, 40 ezer éves mamutbébi. Az ormányos különlegessége, hogy tökéletesen ép maradt, a szibériai hideg szőröstül-bőröstül konzerválta.

BAMA

Gyimát még 1977-ben találták Szibériában, innen a konzerválás után a Szentpétervári Zoológiai Intézetbe került tudományos vizsgálatra. 1980 óta szinte az egész világot bejárta, milliók látták kiállításokon a 130 centiméter magas, 50 kilós állatot. Budapestre Koreából érkezett március 14-én a magyar fővárosba, s a nagyközönség június 8-ig láthatja a Magyar Természettudományi Múzeumban.

Árva Anita, a múzeum pr-menedzsere elmondta, Gyima a tárlaton különleges vitrinben lesz látható. Itt a hőmérséklet nem lehet magasabb 24 Celsius-foknál, a fényerősség 50 luxnál – vagyis a beszűrődő fény miatt a környezetben sem lehet erősebb a fény 150 luxnál -, a páratartalmat pedig folyamatosan 50-60 százalékon kell tartani. Ezzel elkerülhető a lelet kiszáradása és megrepedezése. A szakember szerint a lelet kicsomagolásánál és elhelyezésénél a Szentpétervári Intézet munkatársai segédkeznek, mert már az sem mindegy, hogyan nyúlnak a szakavatott kezek a múmiához. Gyima hazánkból Spanyolországba repül majd tovább.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!