Hírek

2008.03.27. 14:30

Az SZDSZ és Hiller a Mesterházy-nyilatkozatról

Az SZDSZ nem zsarolja az MSZP-t, hanem a koalíció keretei között próbálja megvalósítani a programját

MTI

Az SZDSZ nem zsarolja az MSZP-t, hanem a koalíció keretei között próbálja megvalósítani a programját - közölte a liberális párt ifjúsági szervezetének elnöke csütörtökön az MTI-vel, Mesterházy Attila (MSZP) előző napi nyilatkozata kapcsán, amely szerint újra kellene tárgyalni a koalíciós szerződést. Hiller István, az MSZP volt elnöke csütörtökön egy, a témára vonatkozó kérdésre azt mondta, minden kijelentést támogat, amely az új magyar szociáldemokrácia programjának meghatározására irányul.

Léderer András, az SZDSZ Új Generáció elnöke közleményében egyes szocialista politikusok régi szokásának nevezte, hogy saját pártjukon belül az SZDSZ kritizálásával szeretnék jobb helyzetbe hozni magukat. A szabad demokrata politikus szerint ilyenkor kerül elő az a nézet, hogy az SZDSZ zsarolja az MSZP-t, és "ezt nem szabad tovább engedni."

Az ügy előzménye, hogy Mesterházy Attila, az MSZP harmadik platformjának vezetője szerdán az MTI-nek azt mondta, újra kell tárgyalni a koalíciós szerződést, ezért felkérik Gyurcsány Ferencet, hogy az SZDSZ tisztújítása után haladéktalanul kezdeményezzen ez ügyben tárgyalásokat a szabad demokratákkal.

A szocialista politikus hangsúlyozta ugyanakkor, hogy támogatják a koalíciós együttműködést, hisznek annak jövőjében, de a jövőt  beárnyékolhatja egyik vagy másik fél kompromisszumképtelensége, zsarolása, vagy felelőtlensége. Ez elvezethet oda, hogy adott körülmények között az MSZP számára lesz vállalhatatlan a koalíció - hangoztatta Mesterházy Attila. Megjegyezte: hisz abban, hogy van lehetőség a kisebbségi kormányzásra.

Léderer András csütörtökön ezzel kapcsolatban kiemelte: az SZDSZ mindig azt mondta, hogy amíg - akár kompromisszumokkal - meg tudja valósítani a programját, addig van értelme a koalíciónak. Hozzáfűzte: a liberális párt az egészségügyi reformot nem ráerőlteti az MSZP-re, hanem a két koalíciós párt az ország iránti felelősségnek engedelmeskedve közösen végrehajtja a kormány programját.

Ha egyedül az SZDSZ-en múlik, másképp vezették volna be a vizitdíjat, máshogy szabályozzák a kórházi kapacitásokat és máshogy valósítanánk meg a biztosítási reformot. Így viszont közös döntés született - szögezte le közleményében az SZDSZ Új Generáció vezetője, aki "a valóság igencsak egzotikus értelmezésének" tartja, hogy a pénztártörvénnyel kapcsolatban az SZDSZ zsarolná az MSZP-t.

Feltette a kérdést: nem érzi-e kínosnak és megmagyarázhatatlannak Mesterházy Attila azt a szocialista felvetést, hogy a két hónapja a két párt által közösen megszavazott törvényt, amelyet egy éves vita előzött meg, most módosítani szeretnék. Léderer András közölte: kisebbségi kormányzásra van és volt példa Európában. Szerinte azonban az SZDSZ kormánypárt marad, mindaddig, amíg az MSZP tartja magát a 2006-ban aláírt, majd  2007-ben megerősített koalíciós szerződéshez.

Ha az MSZP nem tartja magát az általa is vállaltakhoz, valóban megszűnik a koalíció. Ebben az esetben a liberálisok az MSZP-kormány ésszerű javaslatait természetesen ellenzékből is támogatni fogják - vetítette előre a liberális politikus.

Hiller István oktatási miniszter, az MSZP volt elnöke csütörtökön egy sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva a témában azt mondta, minden olyan kijelentést támogat, amely az új magyar szociáldemokrácia programjának meghatározására irányul.

Arra kérdésre, hogy a kisebbségi kormányzás lehetőségével egyetért-e, Hiller István úgy fogalmazott: azzal ért egyet, hogy az  új magyar szociáldemokrácia programját közösen alakítsák ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!