Hírek

2008.02.18. 13:39

Visszatérhetnek az Antarktisz vidékére a cápák?

A cápák 40 millió éve nem jártak az antarktiszi vizekben, ám a globális felmelegedés visszahozhatja a halakat erre a területre – derül ki egy új kutatás eredményeiből.

BAMA

Cápák és egyéb, meleg vízi ragadozók fiziológiáját vizsgálták meg a Rhode Island-i Egyetem biológusai. Eredményeik szerint az antarktiszi vizeket néhány fokos melegedés is lakhatóvá teszi a cápák számára. Ha ez bekövetkezik, annak komoly következményei lehetnek a már ott élő ökoszisztémákra. Az óceáni cápáknak igen gyors az anyagcseréjük, mivel állandóan úsznak annak érdekében, hogy kopoltyúiknak oxigént juttassanak, ez pedig rengeteg energiát igényel. Ezt az energiát meleg vizekben a legegyszerűbb fenntartani.

Egyetlen cápafaj alkalmazkodott valamivel jobban a hideghez, mint a többiek: a fenéklakó cápáknak lassabb az anyagcseréjük, így a 7-10 fokos vízben is életben maradnak. Ez a faj jelenleg a sekély, mérsékelt és trópusi vizekben él, és nem képes hosszabb távok leúszására, ám a globális felmelegedés felhevíti a környezetet, így a cápák déli irányú elterjedése már nem annyira kérdéses - mondják a kutatók. Az Antarktiszi-félsziget környéki vizek hőmérséklete az utóbbi 50 évben 1-2 fokkal nőtt, mely két-háromszorosa a globális átlagos emelkedésnek. Ahhoz, hogy a cápák számára lakhatóvá váljék a terület, víznek csak a fagypont felett kell maradnia egész évben, hogy lakhatóvá váljon néhány cápafajnak, és amilyen ütemben jelenleg haladunk, ez még ezen évszázadban bekövetkezhet - mondja Cheryl Wilga kutató, aki szerint amint a cápák odaköltöztek, az teljes mértékben megváltoztatja majd az Antarktisz fenéklakó közösségének ökológiáját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!