Hírek

2008.02.17. 17:51

Véget ért az 58. Berlinale

A díjkiosztó gálával véget ért a világ második legrangosabb filmszemléje, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál. A legjobb játékfilmnek járó Arany Medvét a brazil Elit osztag (Tropa de elite) nyerte el. Az alkotás a brazil kábítószer-ellenes ügyosztály harcát mutatja be, kendőzetlenül nyers ábrázolásmóddal.

Kun Tamás

A tizenegynapos berlini seregszemle idén minden eddiginél több sztárt vonultatott fel. Jelen volt az eseményen Martin Scorsese, Natalie Portman, Madonna, a Rolling Stones, Penelopé Cruz, Julia Roberts, vagy éppen Robert de Niro. A névsor jól mutatja, hogy nem csupán nagyszabású, de igencsak színes 10 nap áll a berliniek mögött. A Berlinaléra csaknem ötezer film jelentkezett, a zsűri ezek közül választotta ki azt a 363-at, ami végül bemutatásra került. Ezek között több mint száz világpremier volt. Az Aranymedve-díjért a játékfilmek között 21 alkotás kelt versenyre. Ezek között az amerikaiak és a németek vitték a prímet, egyaránt 5-5 saját, vagy nemzetközi koprodukciós részvételű filmmel.

A két nagy filmgyáros nemzet közül végül csak előbbiek gyarapodtak díjjal, a kaliforniai születésű Paul Thomas Anderson lett a legjobb rendező, aki Vérző Olajért vehette át az Ezüst Medvét. A film a február 24-i Oscar-gálán is arathat, amelyre összesen nyolc jelölést gyűjtött be.
A legjobb férfi főszereplő díját az iráni Reza Najinak ítélték a Verebek éneke című drámáért.  A legjobb női főszerepelő pedig a brit Sally Hawkins lett, aki a Happy-Go-Lucky vígjtátékban nyújtott meggyőző alakítást. A legjobb forgatókönyvért járó Ezüst Medvét, a kínai Vang Hsziao-suaj kapta a Bízunk a szeretetben című filmjéért. A rákbetegség szomorú témáját boncolgató dráma direktori munkálatait is ő végezte. Magyar alkotások idén sajnos nem szerepelnek a filmes seregszemlén. Ezt ellensúlyozandó a berlini Collegium Hungaricum különleges eseménysorozattal, utcai filmvetítésekkel és kiállításokkal népszerűsítette a fesztivál ideje alatt a magyar mozit a német fővárosban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!