Hírek

2008.02.12. 09:24

Vádemelés a szeptember 11-ei terrortámadások miatt

A Pentagon gyilkosság és háborús bűntettek címén vádat emelt a guantánamói börtöntáborban őrzött hat gyanúsított ellen

as

A washingtoni védelmi minisztérium hétfőn gyilkosság és háborús bűntettek címén vádat emelt a guantánamói börtöntáborban őrzött hat olyan gyanúsított ellen, akiknek közvetlen közük van az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadásokhoz.
Az ügyészek halálbüntetést kérnek mind a hat vádlottra - közölte washingtoni sajtóértekezletén a vádemelést bejelentő Thomas Hartmann, a Pentagon katonai törvényszéki jogi tanácsadója.

A gyanúsítottak egyike Hálid Sejk Mohamed, akit az eltérített utasszállítókkal végrehajtott merényletek értelmi szerzőjének tartanak. A pakisztáni állampolgárságú férfit az amerikai sajtó korábban úgy emlegette, mint az al-Kaida terrorhálózat vezérének, Oszama bin Ladennek egyik helyettesét. Mohamed egy tavalyi kihallgatáson mintegy 30 merénylet vagy merényletkísérlet szervezését ismerte el, beleértve a csaknem 3000 amerikai életét követelő 2001-es terrortámadásokat is.

"A mai napon az illetékes hatóságok megkapták a vádiratot azon hat személy ellen, akiket az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett merényletek előkészítésével és kivitelezésével gyanúsítanak". A vádiratokból egy hosszú távú, bonyolult terv rajzolódik ki, amelyet az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat dolgozott ki az Egyesült Államok megtámadására - mondta Hartmann.

A hadsereg azt fogja indítványozni, hogy a hat férfit katonai törvényszék elé állítsák. A perre azonban árnyékot vethet, hogy nemrégiben kiderült: Mohameden alkalmazták a vízbe fojtást színlelő durva vallatási technikát, amit a módszer ellenzői kínzásnak minősítenek. Arra a kérdésre, hogy lehet-e ennek hatása az eljárásra, Hartmann azt válaszolta: a katonai bíró dönti el, hogy milyen bizonyíték vehető figyelembe.

Az öt másik gyanúsított: a szaúdi Mohammed al-Kahtani, akit a 20. gépeltérítőnek tartanak; Ramzi bin al-Sib, aki állítólag a fő összekötő volt a légi kalózok és al-Kaida-vezetők között; Ali Abd al-Aziz Ali, aki Amar al-Balucsi néven ismert, Hálid Sejk Mohamed unokaöccse és a 2001-es terrortámadásokban játszott szerepét tekintve Mohamed helyetteseként azonosították; Musztafa Ahmad al-Havszavi, aki al-Balucsi segédje volt, és Valíd bin Attas, egy Halad néven ismert fogoly, aki a nyomozók szerint kiválasztott és kiképzett néhányat a gépeltérítők közül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!