Hírek

2008.02.29. 19:57

Tüntetés az egri kórházért

Több százan demonstráltak az „egri kórház megmentéséért”, miközben a Heves megyei közgyűlés botrányos ülésén a HospInvest Zrt-t nyilvánította az intézmény működtetésére kiírt pályázat nyertesévé.

Rénes Marcell

A HospInvest Zrt.-t nyilvánította az egri Markhot Ferenc Kórház működtetésére és vagyonkezelésbe adására kiírt pályázat nyertesévé Heves megye közgyűlése. Az egri közgyűlésen a Polgári Frakció (PF) vezetői, Habis László egri polgármester, a kórházi érdekképviseletek illetékesei, Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke is jelezte: minden lehetséges fórumon tiltakoznak a döntés ellen, s jogorvoslattal fognak élni.
A kérdés tárgyalása közben a megyeháza épülete előtt több százan demonstráltak „a kórház megmentéséért”, s benn az ülésteremben is szinte minden alkalommal bekiabálásokkal, tapssal, füttyel szakították félbe a szocialista képviselők hozzászólásait. A rendfenntartásra nagy létszámú – rendőri és biztonsági – erők ügyeltek, ennek ellenére botrányos körülmények között zajlott a vita, volt, hogy kisebb dulakodás is kialakult, igaz, sérülés nem történt (A rendőrség délután közölte, nem ők avatkoztak közbe, hanem a biztonságiak).


Az előzmények ismertek: Heves megye közgyűlése még tavaly november 30-án döntött arról, hogy meghirdeti a tendert az Egerben található, de megyei fenntartású Markhot Ferenc Kórház-Rendelőintézet működtetésbe adására és vagyonkezelésére. Az intézmény megszerzésére az átvételi igényét többször megerősítő egri városi önkormányzat számára is esélyt biztosítottak, azzal a megkötéssel, hogy ajánlatában Egernek vállalnia kell a tenderben foglalt feltételeket. Ezek között szerepelt például, hogy ki kell fizetni a jelenleg mintegy 500 millió forintos kórházi adósságállományt, megvalósítani hét év alatt nyolcmilliárd forint fejlesztést, s két évig megtartani a dolgozók kollektív szerződését.

A megyegyűlés jobboldali képviselőcsoportja a kezdetektől ellenezte a „kórházprivatizációs” törekvéseket. Heves megye negyventagú önkormányzatában a 2006-os helyhatósági választásokon húsz-húsz mandátumot szerzett az MSZP, illetve a Fidesz vezette szövetség. 2007 februárjában a PF egyik képviselője, Ambrus Zoltán bejelentette, hogy kilép a frakcióból és függetlenként tevékenykedik tovább. Az ő szavazatával választották aztán ismét megyei közgyűlési elnökké a szocialista Sós Tamást, s vele biztosított azóta is minden ügyben – így a kórház kérdésében is – a döntéshez szükséges huszonegy fős többség.

A kórházi kiírásra eredetileg Eger városával együtt összesen öt érdeklődő jelentkezett. Közülük egy kicsúszott a 2008. január 21-i határidőből, egy másik, az Argus Capital Ltd. megvásárolta a dokumentációt, de nem adott be pályázatot, így végül a HospInvest Zrt. és a Debreceni Egyetem, illetve az átvételre vonatkozó ajánlatát benyújtó egri önkormányzat maradt versenyben. A pályázat eseti bíráló bizottsága – e testületben a jobboldal nem vállalta a részvételt – múlt szerdán hozta nyilvánosságra határozatát, amelyben a HospInvestet javasolta kihirdetni győztesnek. A pályázók közül Debrecen nem képviseltette magát az ülésen, a HospInvest orvosi bizottságának elnöke, Tóth János pedig gyakorlatilag hiába igyekezett mondani bármit is a pulpituson anyagukról, a demonstrálók beléfojtották a szót. A céggel szemben a polgári frakció részéről többen felvetették, nem rendelkezik kellő anyagi háttérrel, s a gyöngyösi, illetve a hatvani kórházi tapasztalatok is rosszak a HospInvest „belépése” óta.


A bíráló bizottság elnöke, Merczel József állította: jogszerűen, szakmailag korrekten jártak el, Hiesz György szocialista frakcióvezető pedig azt említette példaként, hogy más esetekben fideszes önkormányzatok privatizálják az egészségügyi ellátást, mégsem látni ott „üvöltő, anyázó tömeget”. A délután két óráig nyúló vita után a szavazás azt a – fentebb ismertetett – eredményt mutatta, amit már reggel kilenckor sejteni lehetett. A felek nem győzték meg egymást semmiről, nem dőlt el semmi véglegesen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!