Hírek

2008.02.27. 12:14

SZDSZ: akkor támogatható a Déli Áramlat, ha nem akadályozza a Nabucco megépítését

Az SZDSZ szerint akkor támogatható a Déli Áramlat megépítése, ha ez nem akadályozza a Nabucco vezeték megépítését; a párt megfelelő nyilvánosságot kér a Déli Áramlat ügyében - közölte az Országgyűlés integrációs bizottságának szabad demokrata elnöke szerdán, a három érintett bizottság összevont ülése után.

BAMA

"Az SZDSZ számára akkor támogatható a Déli Áramlat, ha ez nem akadályozza a Nabucco megépítését, (...) az SZDSZ azt kéri a  kormánytól, hogy a lehető legnagyobb nyilvánosságot (...) biztosítsa, ne csak a parlamenti képviselők, az egész ország  ismerhesse meg a szerződést " - fogalmazott Eörsi Mátyás. A politikus szerint azt kell elérni, hogy Magyarország több forrásból vásárolhasson energiát. Mint mondta, fontos, hogy az energia több útvonalon érkezhessen az országba annak érdekében, hogy  ha az egyiken akadozik, akkor a másikon biztosítható legyen az ellátás. Eörsi Mátyás fontosnak nevezte azt is, hogy a gázszolgáltatókat az árban is lehessen versenyeztetni.
A parlamenti jóváhagyás hiányára vonatkozó kérdésre válaszolva Eörsi Mátyás közölte: a magyar alkotmány szerint a kormány hatásköre  az, hogy nemzetközi szerződéseket megkössön. "Én magam híve vagyok annak, hogy egy ilyen súlyú szerződés megkötése előtt parlamenti  vita legyen, ám az ellenzéki kritikákat nehezen tudom elfogadni" -  fogalmazott. I

ndoklásként hozzátette: amikor Orbán Viktor volt a miniszterelnök, akkor a kormányüléseken még jegyzőkönyvek sem  születtek, és olyan "hatalmas jelentőségű szerződések", mint a  Gripen vásárlás, minden konzultáció nélkül készültek. Az erre vonatkozó ellenzéki kritikákat nem tudom elfogadni - mondta. Közölte: a parlamenti tájékoztatás a bizottsági ülésen úgy-ahogy megtörtént. Úgy gondolom, a kormány felhatalmazással írja alá a szerződést - jelentette ki. Szintén kérdésre válaszolva közölte: az EU energetikai biztosa támogatja a Déli Áramlatot, és nem látja úgy, hogy ez akadályozná a  Nabucco megépítését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!