Hírek

2008.02.25. 16:40

Századvég-Forsense: továbbra is Kósa Lajos vezeti a politikusok népszerűségi listáját

Kósa Lajos (Fidesz) vezeti a politikusok népszerűségi listáját 64 ponttal a Századvég-Forsense februári felmérése szerint, amit az intézet hétfőn juttatott el az MTI-nek. Az októberi, hasonló felmérés szerint Kósa 64 ponttal állt az első helyen.

BAMA

A második helyen Sólyom László köztársasági elnök áll, a harmadik Szili Katalin (MSZP) az Országgyűlés elnöke, mindketten 57 ponttal szerepelnek a százas listán. A kettőjük közötti különbségnek az az oka, hogy Sólyom László októberben egy ponttal többet kapott (59), mint Szili Katalin (58). A politikusok többségének népszerűségi indexe a 100 pontos skálán nem éri el a közepes szintet jelentő 50 pontot, és a négy hónappal ezelőttihez képest stagnál, illetve valamelyest még csökkent is; a politikai elit megítélése összességében továbbra is inkább negatív - állapítják meg a kutatók. Februárban hat politikus rokonszenvindexe haladta meg az 50 pontot, közülük az államfőn kívül három ellenzéki - Kósa Lajos, Dávid Ibolya (MDF) és Varga Mihály (Fidesz) - ,kettő pedig  kormánypárti - Szili Katalin és Fodor Gábor (SZDSZ) - politikus volt.

Kósa Lajos népszerűsége mindenekelőtt annak köszönhető, hogy nem csupán saját pártja szavazótáborában az övé a legelőkelőbb pozíció (82 pont), hanem egyedüli ellenzéki politikusként az MSZP szavazói is közepesnél magasra értékelik (53 pont). A pártválasztásukban bizonytalanok listáját is ő vezeti (61 ponttal), igaz, csak egy ponttal előzi meg Dávid Ibolyát és Szili Katalint. Bár sem a jelenlegi, sem a volt miniszterelnök népszerűsége nem változott szignifikánsan, a kettejük közti különbség az elmúlt felméréshez viszonyítva négy pontot csökkent. Orbán Viktor jelenleg az összes megkérdezett körében 45 pontos, míg Gyurcsány ferenc 36 pontos népszerűségi indexszel rendelkezik. Októberben Orbán 47, míg Gyurcsány 34 ponton állt. A népszerűségi lista utolsó tíz helyéből nyolcat jelenleg is kormánypárti politikusok foglalnak el. Az utolsó négy helyből hármon az SZDSZ vezető politikusai, Demszky Gábor, Kóka János és Horváth Ágnes található. Az egészségügyi miniszter 27 pontos népszerűségével az utolsó, sőt az utolsó előtti Kóka Jánostól is 6 ponttal marad el. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 36 pontjával szintén az utolsó négy között van.

A két legalacsonyabb népszerűségű ellenzéki politikus továbbra is Semjén Zsolt (39 pont) és Mikola István (41 pont). Az elmúlt egy esztendőben nem történt jelentős változás a politikusokkal kapcsolatos általános rokonszenvet illetően, az elittel szembeni általános elutasítás állandósult - állapítják meg a kutatók. Tavaly év elején - a most is vizsgált politikusok közül - egyedül Kóka János esetében található a mostanitól egyértelműen eltérő érték, bár már az akkori 41 pont is erősen elmaradt a közepestől. A 2006-os választásokat megelőzően, március közepén végzett felmérés eredményeivel összevetve a jelenlegi eredményeket, akkor alig találni olyan politikust, akinek ne csökkent volna legalább 6-8 ponttal az indexértéke - mutatnak rá a kutatók. Csak Pokorni Zoltán, Sólyom László, Herényi Károly és Dávid Ibolya esetében mérsékelt a csökkenés (-2-4 pont), az egyetlen emelkedés Kósa Lajos esetében tapasztalható (+11 pont).

A pártválasztásukban bizonytalanok preferenciái jelentős mértékben eltérnek a teljes népességétől, amiből következtetni lehet e csoport politikai preferenciáira is. A bizonytalanok a Fidesz politikusait kivétel nélkül az átlagosnál alacsonyabbra értékelik, míg a kormánypártiakat annál magasabbra. Míg a tíz legalacsonyabb népszerűségű politikus közül csak kettő volt ellenzéki, addig a bizonytalan pártpreferenciájúak körében mindössze tízből három a kormánypárti. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy az MSZP-től elfordult szavazók egy jelentős része feltehetőleg a bizonytalanok táborát gazdagítja, s bár a párt kormánypolitikájával nem azonosulnak, politikusaikkal továbbra is jobban rokonszenveznek, mint az ellenzékiekkel - írja Századvég-Forsense elemzése. Az országos kérdőíves közvélemény-kutatást 2008. február 2-a és 15-e között végezték, melynek során ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdeztek meg. A mintavétel alapjául a telefon-előfizetőket tartalmazó adatbázis szolgált. A minta összetétele a legfontosabb szocio-demográfiai tényezők szerint (nem, kor, régió, lakóhely településtípusa, iskolai végzettség) megfelel a felnőtt magyar lakosság arányainak. A közölt adatok hibahatára maximum 3,1 - közlik a kutatók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!