Hírek

2008.02.13. 13:40

PSZ: új bérkoncepció a kormány asztalán

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) pedagógus bérkoncepciót dolgozott ki és tett le a kormány asztalára, amelyet 2009-től vezetnének be - közölte Árok Antal, a PSZ elnöke szerdai budapesti tájékoztatóján.

BAMA

A koncepcióról annyit árult el a miniszterelnök jövő hétfőre tervezett évértékelő beszéde előtt, hogy annak alapja a pedagógusok közalkalmazotti viszonya. Ennek esetleges megszüntetését, amelyre szerinte vannak törekvések, teljes mértékben elutasítják, ez ugyanis a pedagógusi pálya presztízsének további csökkenését eredményezné -  mondta. Árok Antal szerint, elsősorban a különböző pedagógusi pótlékokat kell jelentősen megemelni, s erre egyik példaként az  osztályfőnöki pótlékot említette, amelynek bruttó hatezer forintos összege ma alig észrevehető. Ezt a pótlékot a szakszervezet több lépcsőben, akár negyvenezer forintra emelné. Fontosnak tartotta azt is, hogy a pályakezdő pedagógusok bére is növekedjen, a PSZ által kidolgozott javaslatcsomag erre is kiterjed. A bérhelyzet és a közoktatás tartalmi megújítására legalább 70 milliárd forintos többletet szeretnének elérni - jelezte.

Árok Antal kijelentette: a magyar közoktatás jövője nagymértékben függ a pedagógusképzéstől, a pedagógus pálya presztízsétől. Ezért is nagyon fontos, hogy vonzóvá tegyék a pedagógus pályát, s javítsák az élet- és bérkörülményeket - mondta. Jelenleg ugyanis a pedagógusképzésre nem a legjobb tanulmányi eredményekkel jelentkeznek, s egyfajta negatív szelekció már a jelentkezéskor érvényesül. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a PSZ együttműködési megállapodást írt alá a francia SNES, egy középiskolai dolgozókat tömörítő szakszervezet képviselőivel.

Odile Cordelier, a SNES nemzetközi titkára elmondta: ahhoz, hogy a pedagógus szakma becsületes javuljon a kormányoknak megfelelő pénzalapot kell biztosítaniuk a bérek emelésére, a munkakörülmények javítására. A kormánynak oda kell figyelnie a pedagógus szakszervezetek igényeire, konstruktív párbeszédet kell folytatnia -  hangoztatta. A megállapodás értelmében a felek rendszeresen kicserélik a nemzeti oktatás és érdekvédelem területén szerzett tapasztalataikat, elősegítik a francia és magyar oktatási intézmények, pedagógusok kapcsolatait, tapasztalatcseréjét, együttműködését az uniós pályázatokon. Közös kezdeményezéseket dolgoznak ki továbbá a bérek javítására, a pedagógusképzés egységesebbé tételéért.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!