Hírek

2008.02.12. 09:42

Őrizetbe vették a szöuli Déli Nagy Kapu felgyújtóját

A szöuli rendőrség egy nap alatt elfogta azt a férfit, aki hétfőre virradó éjjel felgyújtotta a dél-koreai főváros első számú történelmi nevezetességét

mti

A szöuli rendőrség egy nap alatt elfogta azt a férfit, aki hétfőre virradó éjjel felgyújtotta a dél-koreai főváros első számú történelmi nevezetességét, a 14. században épült városfal Déli Nagy Kapuját, a Nam De Mun-kaput.

A rendőrség keddi bejelentése szerint a gyújtogatásért egyszer már elítélt 69 éves férfi, akit Szöul közeli lakásán vettek őrizetbe, beismerte tettét, s elmondta, hogy festékhígítót locsolt ki a kétszintes, pagodatetős faépítményét padlójára, s azt egy eldobható öngyújtóval lobbantotta lángra. Mint kiderült, a televízióban csak fehér csukjában mutatott idős férfi 2006-ban már megpróbálta felgyújtani Szöul egyik történelmi nevezetességét, a szintén több száz éves Csang Jong királyi palotát, igaz, ott csak néhány millió vonos (néhány ezer dolláros) kárt tudott okozni. 2006-ban ezért másfél évi felfüggesztett szabadságvesztésre, és 13 millió von pénzbüntetésre ítélték, s a tárgyaláson egy vesztes telekper miatti elkeseredésével indokolta
tettét.
  
A nemzeti kulturális örökség védelmét ellátó hivatal elnöke kedden felajánlotta lemondását Ro Mu Hjon távozó államfőnek, mintegy elismerve felelősségét, amiért ilyen könnyedén meg lehetett semmisíteni az őrizetükre bízott Nam De Mun-kaput. A világörökség listáján is szereplő építmény egyike volt a főváros mindössze néhány olyan építészeti emlékének, amely a japán megszállás és a koreai háború pusztításai ellenére fennmaradt, s mindössze három éve tették szabadon látogathatóvá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!