Hírek

2008.02.14. 09:42

Orbán: magas lehet a részvétel

Orbán Viktor szerint nagyobb arányban mehetnek el az emberek a népszavazásra, mint korábban; a Fidesz elnöke a TV2 csütörtök reggeli műsorában arról is beszélt, hogy más lesz a referendum következménye, ha sokan, és más, ha kevesebben vesznek részt a szavazáson.

BAMA

Az ellenzéki pártelnök szerint a jelenlegi helyzet - amelyet egyfajta zsákutcában vergődésként jellemzett - nagyobb felelősséget gerjeszt az emberekben, másrészt a kérdések most először közvetlenül érintik a mindennapi életet „pénztárcába, húsba vágóan”, és az emberek először mondhatják el véleményüket a kormánnyal szemben. „Ezek mind olyan elemek, amelyeket az emberek majd megfontolnak, értékelnek, és ha ezt megteszik, akkor magasabb arányban is elmehetnek, mint a korábbi alkalmakkor” - fogalmazott.

Orbán Viktor szerint egészen más lesz a következménye a népszavazásnak, ha 40 százalékos, és megint más, ha 60 százalékos lesz a részvétel, mert másképpen kell kezelni az emberek véleményét, ha sokan, illetve ha kevesen mondják el. A Fidesz vezetője ugyanakkor kijelentette: hisz abban, hogy a népszavazás igenis befolyásolja, milyen kormány van, és az mit tehet, és nem tehet meg.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha a sikeres népszavazás után az emberek megint az utcára mennek, Orbán Viktor közölte: azt fogják mondani az embereknek, hogy ha van véleményük, mondják el, ha akarnak, tüntessetek, de mindig békésen, emberségesen, másokat nem sértve, hogy a határozottság ne forduljon durvaságba, a békés akaratnyilvánítás erőszakba.

Arra a felvetésre, hogy hívei nem vártak-e tüzesebb beszédet tőle, Orbán Viktor azt mondta: a beszéd előtt több mint háromezer embert kérdeztek internetes kérdőíven, miről és milyen stílusban szeretne hallani, és a legtöbben azt mondták, beszéljen a jövőről, a szándékaikról és inkább arról, ami összeköt, és ne arról, ami elválaszt. Orbán Viktor kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy sikeres népszavazás esetén a Fidesz valószínűleg március 10-én reggel benyújtja a három kérdés ügyében a törvénymódosító javaslatokat. Hozzátette: sikertelenségen nem gondolkodik.

A pártelnököt a szerdai országértékelő beszédében mondott „magunkfajta” kifejezésről is kérdezték. Orbán Viktor erről kifejtette: a beszédben azt mondta, hogy a tandíj a magunkfajtákat a régi világban is kizárta volna is az egyetemről, és itt a magunkfajta kifejezés a szegényebb családban született, de észbeli képességek jelét mutató fiatalokra vonatkozott. A magunkfajta egy normális magyar kifejezés, nem kellene belőle politikai jelszót vagy szimbólumot csinálni - tette hozzá.

A pártelnök a Molotov-koktélos merényletek kapcsán azt mondta, szolidárisak azokkal, akiket ilyen fenyegetés ért, ugyanakkor szerinte a rendőrség alkalmasságának mércéje, sikerül-e felderíteni a történteket.
MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!