Hírek

2008.02.13. 18:21

Orbán-évértékelő: A jövő igennel kezdődik

Orbán Viktor szerint ma Magyarországon van pénz, hiszen a kormány körülbelül 120 milliárd forintot költött el rossz célokra.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="250"] fotó: Darnay Katalin
[/caption]„Tíz éve még minden más volt, 1999-ben még nem is tudtuk mi az a kordon, a viperáról meg azt hittük, hogy mérges kígyó” – mondta szerdán a Syma rendezvénycsarnokban Martonyi János. A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke Orbán Viktor tizedik évértékelője előtt még azzal biztatta a mintegy 800 fős hallgatóságot, hogy a kormányzat hiába tologatja a bábukat, eljött a végjáték ideje. A Fidesz elnökét nagy taps köszöntötte, a közönség soraiban helyet foglalt Mádl Ferenc egykori államfő és felesége, a Fidesz-KDNP vezérkara – Navracsics Tibor, Pokorni Zoltán, Varga Mihály, Tarlós István, Semjén Zsolt, Kósa Lajos – és a polgári oldal prominens képviselői.

 „A rádióban meghallgattam miről is fogok beszélni, a két lista azonbannem igen egyezett” – kezdte el beszédét Orbán. A Fidesz elnökekijelentette, hogy a tavalyi év kapcsán nem a rossz, hanem a jó dolgokról fog beszélni, mivel a rossz dolgokról úgy is tud mindenki. A jó hír pedig az, hogy 2007-ben omladozni kezdtek az embereket szétválasztó falak.  „Az emberek elsöprő többsége azonban, párthovatartozástól, világnézettől függetlenül, változást akar, ez így nem mehet tovább. Olyan politika kell, amit a magyar társadalom támogat” – hangoztatta szónok.

„A jövő igennel kezdődik” – mutatott a háta mögötti molínóra a szónok, aki szerint a sikert az igenek hozzák meg, míg a nemek a kudarcot. „Attól, hogy egy macska a saját farkát kergetve körbeforog egy jottányit sem jut előre” – mondta a kormánytagok cseréjéről. A Fidesz elnöke a változások szüksége kapcsán úgy érvelt, hogy nem a jelenlegi kenyeret kell másképp szeletelni, hanem új kenyeret kell sütni. „Ha az öt gyermekem közül bármelyiknek nem tudnám előteremteni a továbbtanuláshoz szükséges összeget, azt én személyes kudarcnak élném meg” – kezdte el sorolni a népszavazás kérdéseit Orbán. A Fidesz elnöke a tandíjról, hogy soha nem fog belenyugodni abba, ha tandíj zárja el a gyerekeket a tanulástól és a sikeres jövő lehetőségétől.

„Európa legtöbb adót és egészségügyi járulékot fizető országának polgárai vagyunk, átlagban negyedmillió foritnot befizetve, amiért jó minőségű ellenszolgáltatást várunk” – tért rá az egészségügy témakörére, hozzátéve: ez nem ingyenesség. A Fidesz elnöke kiemelte, hogy maga a népszavazás ténye is már önmagában győzelem, az emberek úgy gondolják, fontos kérdésekről dönthetnek. „Aki igennel szavaz a népszavazáson, az a sikeres jövőre, egészségre, tudásra, felelős kormányzásra szavaz, aki pedig nemmel, beletörődve tovább ront a mai helyzeten” – hangoztatta Orbán. A Fidesz elnöke kijelentette, hogy az első siker lendülete azon múlik, hogy mennyien mennek el, és hogyan szavaznak, s Magyarország elindulhat a változás útján.

A politológus szerint Orbán középre beszélt

„A Fidesz nagyon látványos, nagy győzelmet akar a népszavazáson, ezért Orbán Viktor nem mozgósító, hanem középre szóló, mérsékelt beszédet mondott” – mondta lapunknak Juhász Attila. A politológus szerint ennek köszönhető, hogy a Fidesz elnöke ezúttal csak ügyetlennek, és nem illegitimnek vagy diktatórikusnak nevezte a Gyurcsány-kormányt. „A beszéd Kádár-rendszer iránti nosztalgikus elemei és személyes példái is valószínűleg azt a célt szolgálták, hogy a biztos ellenzéki tábor mellett a kiábrándult baloldali szavazókat is meggyőzze az igenek helyességéről” – fogalmazott Juhász. Hozzátette: hibája volt a beszédnek, hogy nem tartalmazott olyan rövid, jól megjegyezhető üzenetet, amely szállóigévé vállhatna. Szerinte azonban a „magunkfajta” szó használata olyan lehet, amibe majd belekötnek Orbán politikai ellenfelei.

A politológus szerint Orbán középre beszélt „A Fidesz nagyon látványos, nagy győzelmet akar a népszavazáson, ezért Orbán Viktor nem mozgósító, hanem középre szóló, mérsékelt beszédet mondott” – mondta lapunknak Juhász Attila. A politológus szerint ennek köszönhető, hogy a Fidesz elnöke ezúttal csak ügyetlennek, és nem illegitimnek vagy diktatórikusnak nevezte a Gyurcsány-kormányt. „A beszéd Kádár-rendszer iránti nosztalgikus elemei és személyes példái is valószínűleg azt a célt szolgálták, hogy a biztos ellenzéki tábor mellett a kiábrándult baloldali szavazókat is meggyőzze az igenek helyességéről” – fogalmazott Juhász. Hozzátette: hibája volt a beszédnek, hogy nem tartalmazott olyan rövid, jól megjegyezhető üzenetet, amely szállóigévé vállhatna. Szerinte azonban a „magunkfajta” szó használata olyan lehet, amibe majd belekötnek Orbán politikai ellenfelei. fotó: Darnay Katalin -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!