Hírek

2008.02.12. 11:55

MSZP: ellentmondások a Fidesz tandíj-koncepciójában

Újabb ellentmondásokra hívta fel a figyelmet a Fidesz tandíj-koncepciójában Tatai-Tóth András szocialista képviselő keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

mti

A Fidesz szóvivője reagálásában megerősítette: a Fidesz számára a tandíj továbbra is elfogathatatlan és igazságtalan. Tatai-Tóth András, az Országgyűlés oktatási bizottságának szocialista tagja felidézte, hogy noha Orbán Viktor 1998-ban eltörölte a Mádl Ferenc által törvénybe iktatott, Bokros Lajos által bevezetett néhány ezer forintos tandíjat, de kormányzása alatt megduplázta a költségtérítéses képzésben részt vevők arányát. Így 60-70 ezerrel többen fizettek több százezer forintos tandíjat - mondta. A szocialista képviselő szerint az sem igaz, hogy a szegények kiszorulnának a felsőoktatásból, ma ugyanis éppen a rosszabb sorsúak kerülnek tandíjas, költségtérítéses képzésbe, ahol a képzési költségek 60-70 százalékát kell fizetni.

Nem mondja el a Fidesz, hogy érvényes népszavazás esetén a most 60-70 százalékos költségtérítés 100 százalékos lesz - mondta. Az érvényes referendum után csak kétféle hallgató lesz: aki a képzési költségekhez nem járul hozzá, illetve, aki annak teljes összegét fizeti. Ez pedig azzal járhat, hogy átlagosan 50 százalékkal kell emelni a költségtérítések összegét. Tatai-Tóth András szerint nincs tartható érv "az orbáni tandíj-politika" mellett, a népszavazási kérdés pusztán hatalmi játék. A kormánypárti politikus „a magyar ifjúság elleni bűnnek” nevezte a 98-as tandíjdöntést, amely mögött nem volt szakmai tartalom. Úgy vélte, tönkreteszi a magyar felsőoktatást, "gyermekeink valóságos érdeke ellen tesz, aki bedől a farizeus orbáni politizálásnak".

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője reagálásában sajtótájékoztatón megerősítette: a Fidesz számára a tandíj továbbra is elfogathatatlan és igazságtalan. A tandíj bevezetése nagyon komolyan a szociális érzéketlenségre mutató intézkedés, mert elvágja a jobb jövő reményének lehetőségét a szegényebb családból származó fiatalok elől - mondta az ellenzéki  politikus, aki szerint mára világossá vált: az MSZP azt vallja, hogy  a szülők anyagi lehetőségének kell meghatározónak lennie abban,  továbbtanulhat-e valaki vagy sem. A pártszóvivő hangsúlyozta: a továbbtanulás kizárólag a diákok tudásán, ambícióján, szorgalmán múlhat. Szijjártó Péter felidézte, hogy előbb a Horn-, majd a Gyurcsány-kormány vezetett be tandíjat,  ugyanakkor - folytatta - az Orbán Viktor vezette polgári kormány  egyik első intézkedése volt eltörölni azt, most pedig népszavazást  kezdeményezett a Fidesz arról, hogy ne kelljen fizetni az  egyetemeken és főiskolákon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!