Hírek

2008.02.01. 17:11

Mol-OMV: Az Európai Bizottság dönthet az összefonódásról

Legkésőbb egy hónap múlva dönt az Európai Bizottság az OMV olajcég előzetes összefonódási bejelentésről.

Sz. B.

A testület csütörtökön kapta meg az osztrák vállalat beadványát arról, hogy felvásárolnák a Molt. Márciusig megvizsgálják, milyen áldozattal járna a magyar Mol és az OMV egyesülése, vagyis, hogy akadályozná-e a szabad verseny működését a tervezett összeolvadás.
 
Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV vezérigazgatója egy tegnapi rádióinterjúban elmondta: jó ideje tárgyalnak a bizottsággal arról, hogy elinduljon a magyar céggel való egyesülés versenyjogi vizsgálata. „Készek vagyunk 32 ezer forintot ajánlani a részvényeseknek, még úgy is, hogy a Mol jelenlegi árfolyama nagyjából 40 százalékkal alacsonyabb ennél” – mondta az osztrák olajcég vezetője. Álláspontjuk szerint az ügylet értéknövelő lenne a részvényeseknek, de a két vállalat is jól járna az egyesüléssel, hiszen együtt megerősíthetnék pozíciójukat a nagyobb európai – legfőképp az orosz – energetikai cégekkel szemben. Az OMV azt is jelezte, hogy kész jelentős vállalásokat tenni a Mol és a magyar kormány felé.
A magyar vállalat üdvözli az Európai Bizottság alapos vizsgálatát, ám tegnap újabb 75 ezer darab saját részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén.

Sz. B. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!