Hírek

2008.02.02. 16:15

Mesebeli Operabál tizenharmadszor

Idén már 13. alkalommal, minden korábbinál nagyobb pompával tartották meg a Budapesti Operabált, a hazai társasági élet egyik legrangosabb rendezvényét.

Csák Elemér

Lenyűgözően szép díszkivilágítással, a bejárat előtt pedig fényben úszó jégszoborral fogadta az Operaház a bálozókat február második napján. A kapuk este nyolckor nyíltak meg, s a vigalom alighanem akkor is tart még, amikor ez a lap kikerül a nyomdából.

Jótékonysági összejöveteleket már a 19. század végén is rendeztek Budapesten az arisztokrácia prominensei. Bécsi mintára később átalakult a bál, a felső tízezer találkozójává vált. Az 1996-tól ismét évenként sorra kerülő estély szervezői – miközben felújították a jótékonysági gyakorlatot – mindent megtesznek azért, hogy a bál jeles zenei eseménnyé, a társadalmi elit ünnepségévé váljon. Világhírű vendégek lépnek fel, s  mint mindig, ezalkalommal is kreatív művészek gondoskodtak arról, hogy külsőségekben és tartalomban egyaránt legyenek meglepetések.

Az esemény mottója az idén a Mesebeli Operabál jelző volt, ennek jegyében  ismert mesealakok forogtak a meseszerű díszletek között – Hamupipőkétől Hófehérkéig. És mesés volt néhány vendég nagyestélyije is, amelyek közül nem egy több millió forintba kerülhetett. A hölgyek kísérői – amint ez a rendezvény természetéből következik – elsősorban a vállalkozói szféra vezető személyiségei, kisebb és nagyobb tőkések, régi és újabb gazdagok voltak, akik tulajdonképp sok esetben a házigazdák szerepét is betöltötték, hiszen termékeikkel vagy pénzes szponzorként támogatták a bált; cserébe részvételi lehetőséget, hirdetési felületet, különféle, tekintélyüket növelő megjelenési lehetőségeket kaptak. Persze, jegyet lehetett „csak úgy is” venni: a sima belépő 75 ezerbe, a páholybérlet 300 ezer forintba került (ebben benne foglaltatott a műsor, a szabad italfogyasztás, a Gundel vacsora, no meg az áfa is).

Megjegyezzük: az estélyen az sem tehetett meg bármit, aki kifizette a legdrágább helyet, hiszen ilyenkor mindenkinek szigorú viselkedési és öltözködési szabályokhoz kell igazodnia.

– Általában a vendégek jól vizsgáznak és megtartják az etikett szabályait – mondta Gyulai Mihály, az operabál marketing igazgatója. – Akinek mégsem megfelelő az öltözete, annak taxit biztosítunk, hogy hazamehessen átöltözni – fűzte hozzá. A diszkréció azonban nem tette lehetővé, hogy kitudódjon, élt-e este valaki ezzel a lehetőséggel. Arra viszont büszkén felhívták a figyelmet a rendezők, hogy az idén „gyorsszervízt” is berendeztek az épületben: aki ide betért, megigazítthatta a sminkjét vagy a frizuráját, sőt tapmasszázzsal is felfrissíthette megfáradt lábait.  A miközben a bálozók a vacsoraasztaloknál, a bárokban vagy a táncparketten tették próbára állóképességüket, az Andrássy út másik oldalán tüntetők tiltakoztak a „burzsoázia önünneplése” ellen.

A demonstráció szervezői hangsúlyozták: nekik nem az operabál résztvevőivel van bajuk, hanem a profithajszolással, a jövedelmi különbségekkel, a nincstelenek táborának növekedésével. Harmadik alkalommal tartottak ilyen ételosztós, plakátragasztós megmozdulást, s a Budapesti Operabál szervezői számítottak rá, ezért a várható bevételből most nem csak gyermekkórháznak ígértek támogatást, hanem már az estély előtt gulyáslevest osztottak a rászorulóknak a Blaha Lujza téren. Így aztán több hajléktalan is elmondhatja, hogy szombaton a Gundel szakácsa főzött rá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!