Hírek

2008.02.12. 06:07

Megvettem a könyveket, mégsem árulhatom őket?

Olvasónk, aki könyvesbolti eladó, csodálkozik, hogy egy bizonyos könyvet csak egy kikötött időponttól enged árusítani a kiadó. Hiszen a bolt a könyvkészletet megvette.

BAMA

A kiadó szerződést kötött a könyvkereskedésekkel, hogy a kérdéses könyvet csak egy kikötött naptól kezdve lehessen árusítani. A pontos szerződést kellene látni – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. De valószínű, hogy a szerződésben szerepel egy klauzula, miszerint aki megszegi a megállapodást, annak nagy összegű kötbért, illetve kártérítést kell fizetnie. Akár a kiadó, akár a többi kereskedő felé, akik, úgymond, betartották a játékszabályokat. Hogy a kereskedés megvásárolta a könyvkészletet? Nos, a készletet valóban – de a terjesztés jogát nem. Az a kiadónál marad. És amíg az az övé, megszabhatja, mikortól árusíthatják a könyveket.

Mondhatja erre valaki, hogy ha ő terjeszt egy bizonyos árut, akkor a terjesztés joga is az övé. Ez nem ilyen egyszerű. Ha így volna, akkor nyugodtan fénymásolhatnánk és így adhatnánk el akár mi is könyveket. Mondván, hogy a mi saját tulajdonunkról van szó. Csakhogy a szerzői jogot nem vásároltuk meg, hogy csak egy példát említsünk. Annak megsértése pedig súlyos cselekmény. A könyvek gazdájának, a terjesztő kereskedőnek bele kell törődnie a kiadó által szabott feltételekbe. Nyilván komoly üzleti érdek fűződik ahhoz, hogy csak egy bizonyos időponttól lehet majd kapni a kötetet. Szerződéseket egyébként semmilyen körülmények között nem tanácsos megszegni. Beláthatatlanok lehetnek a következmények.

Az, hogy a megvásárolt árukészlet esetleg a kereskedő nyakán marad, úgynevezett kárveszély-viselés. Minden áru esetében megvan a kockázat, hogy azt a viszonteladó „bebukja”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!