Hírek

2008.02.04. 19:12

Megtört a gázmonopólium

Jóllehet legkorábban júliusban lép életbe a földgázpiac liberalizálásáról szóló törvény, már most is akad szolgáltató, amelyik háztartási fogyasztóknak kínál gázt.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Az Emfesz vezetői Balázs Istvánnal, a Magyar Energia Hivatal osztályvezetőjével
[/caption]Az ígéreteknek megfelelően hétfőn délután megkezdődött az ukrán hátterű Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Emfesz) új lakossági gázszolgáltatása, így megtört az eddigi monopolhelyzet. Igaz, a szolgáltatásra egyelőre nyugodtan alkalmazható a fapados jelző, hiszen az első hónapokban csupán interneten keresztül lehet velük szerződni a gas.hu címen keresztül. Két-három hónap múlva azonban ügyfélszolgálati pontokon is meg lehet majd tenni ezt.
A hír egyrészt azért fontos, mert Magyarországon eddig a lakosság nem választhatott magának gázszolgáltatót. Másrészt az eddigi kormányzati közlések szerint az ezt lehetővé tevő versenyalapú lakossági gázszolgáltatás törvényi szabályai legkorábban 2008. július elsején lépnek érvénybe.

„Az átszerződéshez nincs szükség sem új cső, sem új gázóra felszerelésére. Ugyanazon a vezetéken ugyanaz a gáz érkezik, csak más számláz, a kifizetett pénzen pedig többek között a gázkereskedő és a vezetéküzemeltető cégek osztoznak” – mondta el lapunknak Borisz

Türkmén gázt kaphatunk az ukránoktól

Az Emfesz 2007-ben több mint 190 milliárd forint árbevételt ért el, 2006-ban pedig ez az összeg meghaladta a 144,6 milliárd forintot. A Dmitro Firtas ukrán üzletember tulajdonában lévő Group DF holdinghoz tartozik a cég, és 2003 óta működik Magyarországon. Mintegy 20 százalékos piaci részesedést tudhat magáénak a földgázforgalomból. A szabadpiacon értékesített teljes mennyiségnek csaknem 70 százalékát a cég juttatja el az ipari fogyasztókhoz. Földgázuk forrása a RosUkrEnergo (RUE) céggel kötött hosszú távú (10 éves) szerződés. A RUE a türkmén gáz kizárólagos európai szállítója. Megfelelő engedélyekkel rendelkezik a Magyar Energia Hivataltól.

Sesztakov. Az Emfesz szóvivője azt ígéri, hogy az ország egész területén nyolc százalékkal olcsóbban adják a gázt a lakossági fogyasztóknak a mindenkori hatósági gázárakhoz képest. Ez most köbméterenként mintegy 94 forint. Ha pedig a szabályok megszüntetik a hatósági gázárat, akkor az importár lesz a mérce. Igaz, ez csak évi 1500 köbméteres fogyasztás alatt érvényes, illetve egy év hűségnyilatkozattal. Más esetekben egyedi elbírálás várható.

„Minden szektorban csak üdvözölni és támogatni tudjuk a versenyt, ami reményeink szerint alacsonyabb árakat eredményez majd a fogyasztóknak” – mondta lapunknak Ábrahám Gergely. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szóvivője szerint az egyáltalán nem jelent problémát, hogy a gázliberalizáció kidolgozatlan szabályai esetleg bizonytalanságokat rejthetnek magukban az átszerződő fogyasztók számára. Úgy fogalmazott: a most kialakuló új gáztörvénybe – amely 2008. július 1-jén léphet életbe – csak a lakossági gázszolgáltatással kapcsolatos részletszabályokat, illetve az Emfesz indulása során is szerzett tapasztalatokat vezetik majd át. Mindenesetre a témában megszólaló gázszolgáltatós szakértők nem tudták megmondani, hogy az Emfesz-ajánlat hatására vajon a szerződésüket felmondani szándékozó ügyfelek megrohanják-e a cégeket.

Sikertelen az árampiaci liberalizáció?

Megmaradt az Magyar Villamosművek monopolhelyzete, a lakossági piacon maradnak a nyomott árak, a szabadpiacra kényszerített vállalati szektor szereplői pedig jóval az uniós átlagár fölött fizetnek – áll a KPMG tegnap publikált elemzésében. A tanácsadási szolgáltatásokat nyújtó cég szerint így összességében nem sikerült tökéletesen Magyarországon a villamosenergia-piacnyitás január 1-jén. Egyrészt a vonatkozó uniós irányelv által előírt határidőt fél évvel túllépte a teljes piacnyitás, másrészt a fogyasztók szabad szolgáltatóválasztási joga elválik a piaci-gazdasági viszonyoktól. Vagyis a lakossági és kis nem-háztartási fogyasztók részére nincsenek ajánlatadásra felkészülve a kereskedők. Ugyanekkor ennek nem is volna értelme, hiszen a közüzemi körből kiszorult fogyasztók jellemzően jóval magasabb árakkal kénytelenek szembesülni a szabadpiaci viszonyok között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!