Hírek

2008.02.20. 20:04

Már nyomtatják a szavazólapokat

Péntekig kell megkapniuk a választási értesítőt a választópolgároknak. Szintén péntekig kell jelezni a jegyzőnél azt, ha valaki külképviseleten szeretne szavazni.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Már gőzerővel folyik a munka az Állami Nyomda géptermében. A hamisítás ellen védett szavazólapok nyomtatása még öt napig tart. Fotó: Darnay Katalin
[/caption]Már nyomtatják a lila, zöld és fehér – kórházi napidíj, vizitdíj, tandíj – színű szavazólapokat a március 9-ei népszavazásra a budapesti Állami Nyomdában. A 25 millió, A/5-ös méretű ív nyomtatása még öt napig tart. A nyomdai költség 380 millió forint. A gépteremben és a csomagolócsarnokban szigorú biztonsági intézkedések mellett készülnek ipari mennyiségben a népszavazási papírok, amelyeket ottjártunkkor éppen Baranya megye számára dobozoltak. Egyebek mellett úgynevezett UV-jel és mikroírás is véd a hamisítás ellen, így a szavazólapokat nagyon nehéz lenne hamisítani.

Valamivel meghaladja a 8 milliót a választópolgárok száma, és miután külön íveken lehet majd ikszelni az egyes kérdésekre, ezért kell legalább 24 millió szavazólap. A mintegy egymilliónyi szavazólaptöbbletet is eljuttatják a 11 ezer szavazókörbe, ahol a rontott íveket helyettesítik. A szavazólapok és a többi népszavazási nyomtatvány útját a megyékbe biztonsági őrök felügyelik. Fontos tudni, hogy a választásra jogosult állampolgároknak péntekig kell megkapniuk a választási értesítőt. Ugyancsak február 22-ig kell jelezni a jegyzőnél azt, ha valaki külképviseleten szeretne szavazni. A dátum jogvesztő hatályú: ezt követően már nincs lehetőség arra, hogy a választópolgár felvetesse magát a külképviseleti névjegyzékbe. A korábbi választások alapján az Országos Választási Iroda legalább 4-5 ezer külképviseleti szavazóra számít.

„Nem zárom ki annak lehetőségét, hogy például szocialista vezetésű városokban véletlenül elrontják a névjegyzékeket” – mondta tegnap Tarlós István. A Fidesz kampányfőnöke szerint elég, ha véletlenül csak 10-20 név marad ki, de kimaradhat akár 50 is. Ezek az emberek hiába akarnak, nem tudnak majd szavazni. Tarlós hozzátette: nagyon könnyen előfordulhat, hogy emberek „szinte tömegesen” nem járulhatnak az urnák elé - bár mindenben megfelelnek a választójog szabályainak.

„A kormány a népakarattal szemben vezette be a vizitdíjat és a kórházi napidíjat. Ha a népszavazáskor az emberek nem mutatják ki, hogy eltörlik ezeket, a kormány ezt felhatalmazásként fogja értelmezni” – szónokolt tegnap Orbán Viktor a székesfehérvári Szent György Kórházban. A Fidesz elnöke megjegyezte: aki nemmel szavaz, az nemcsak a háromszáz forinttal ért egyet, hanem a vizitdíj magasabb, akár 1000 forintos összegével is. „A kormánynak és a kormánypártoknak nincs olyan szándéka, hogy megemelje a vizitdíjat és a kórházi napidíjat” – mondta Horn Gábor. Az SZDSZ ügyvivője tarthatatlan és elfogadhatatlan hazugságnak nevezte, hogy bárki bármilyen formában a díjak megemelésére készülne. Közben Juhász Ferenc, az MSZP elnökhelyettese is határozottan cáfolta, hogy kormányzati tervek lennének a vizitdíj emelésére.

A nyomdai munka adatait

-a nyomtatványok előállításához több mint 100 tonna papírra,

-240 kilogramm festékre van szükség,

-továbbá 160 kilométer nemzeti színű szalagra,

-80 kilométer nemzeti színű zsinórra,

-valamint 150 ezer darab tollra.

A kormány fenyegeti a kórházakat?

A Fidesz felszólította a kormányt, hogy ne az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot (ÁNTSZ) használja a vizitdíj melletti kampányához. Pesti Imre, a Fidesz képviselője elmondta: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatójának felkérésére az ÁNTSZ a vizitdíjról és a kórházi étkeztetésről szóló plakátokat juttatott el az egészségügyi intézményekhez és kötelezte a kórházakat a szórólapok kifüggesztésére. „Bátran állíthatom, hogy a kormányzat fenyegeti, kényszeríti az egészségügyi intézményeket, hogy ezeket a szórólapokat kitegye” – fogalmazott Pesti.

-240 kilogramm festékre van szükség,

-továbbá 160 kilométer nemzeti színű szalagra,

-80 kilométer nemzeti színű zsinórra,

-valamint 150 ezer darab tollra. A kormány fenyegeti a kórházakat? A Fidesz felszólította a kormányt, hogy ne az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot (ÁNTSZ) használja a vizitdíj melletti kampányához. Pesti Imre, a Fidesz képviselője elmondta: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatójának felkérésére az ÁNTSZ a vizitdíjról és a kórházi étkeztetésről szóló plakátokat juttatott el az egészségügyi intézményekhez és kötelezte a kórházakat a szórólapok kifüggesztésére. „Bátran állíthatom, hogy a kormányzat fenyegeti, kényszeríti az egészségügyi intézményeket, hogy ezeket a szórólapokat kitegye” – fogalmazott Pesti. Már gőzerővel folyik a munka az Állami Nyomda géptermében. A hamisítás ellen védett szavazólapok nyomtatása még öt napig tart. Fotó: Darnay Katalin -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!