Hírek

2008.02.22. 09:28

Liberálisok(k)

A szabad demokratákat valósággal sokkolta az a botrány, amely a tavalyi elnökválasztás kapcsán kirobbant. A kérdés az, hogy a párt akar-e és tud-e egyfajta tabula rasa-t csinálni, amelyet mind a tagjai, mind pedig a megmaradt szimpatizánsai joggal várnak el.

Stanga István

Az aligha kérdéses, hogy az amúgy is mélyponton lévő liberális pártot szabályosan sokkolta az a botrány, amely a tavalyi elnökválasztás kapcsán kirobbant. És bár az első reflexek hatására a valóban kínos ügyet megpróbálták eltussolni, a szőnyeg alá söpörni, az előkerült bizonyítékok (dokumentumok és megszólalások) hatására rövidesen világossá vált: a „legjobb védekezés a támadás” elv alkalmazása helyett célszerűbb szembe nézni a valósággal, s tisztázni mi is történt 2007. március 31-én. Azt persze, nem tudom, mire is jut a már folyó belső vizsgálat, s hogy ki(k)nek a felelősségét állapítja majd meg (ha egyáltalán sor kerül ilyesmire), azt viszont igen, hogy a szabad demokratáknak csakis akkor lehet esélyük a talpra állásra, ha képesek lesznek teljesen tiszta helyzetet teremteni, azaz egyfajta tabula rasa-t csinálni. És nem elsősorban a közvélemény ilyen irányú nyomása miatt (hiszen túl sokakat aligha foglalkoztatnak az SZDSZ dolgai), hanem azért, mert ezt várják el tőlük (tegyük hozzá: joggal) a párt tagjai és a még megmaradt szimpatizánsai. 

Hogy e tekintetben vannak aggasztó jelek, az kétségtelen. A magam részéről már azt is ilyenek tartom, hogy – a hírek szerint – az SZDSZ parlamenti frakciójánk hét eleji ülésén többen felvetették a sajtó, illetve az annak ilyen-olyan információkat csöpögtető politikusok felelősségét. Hát, mit is mondhatnék erre... Ott, ahol egy liberális párt „sajtózni” kezd, nem kicsik a bajok. Ám ennél is problémásabbnak gondolom a fentebb említett tabula rasa-t, még közelebbről a „hogyan tovább?”-bal kapcsolatos kérdésekre adandó válaszokat, s azok közül is legelébb azt, amely az elkerülhetetlennek látszó tisztújításra vonatkozik. Igen, elkerülhetetlen, hiszen ez idő szerint nagyon úgy tűnik, bármit derítsen is ki a vizsgálat, a bizalmat visszaszerezni, erős legitimációt teremteni kizárólag egy új elnökválasztás révén lesz lehetséges. Ám hiába látják ezt nagyon sokan így a pártban, olyanok is vannak, akik szívesen elkerülnének egy újabb Kóka–Fodor párharcot (amelynek az eredménye megjósolhatatlan), s ennek érdekében egyfajta „megerősítő szavazáson” törik a fejüket. (Magyarán egy olyan bokszmérkőzést szerveznének, ahol nincs meccs, ahol csak egy versenyző van a ringben, aztán őt kell pontozni.) Megjegyzem, ez az elképzelés nem csupán a liberálisok által mindig is propagált „verseny”-elvvel nincs összhangban, hanem azokkal a a kijelentésekkel sem, amelyek éppen tavaly hangzottak el SZDSZ-vezetők szájából, s amelyek arról szóltak, hogy lám, lám, a szabad demokratáknál – más pártokkal ellentétben – több jelöltből lehet választani. (Dehát hol van már a tavalyi hó.)

A liberálisok helyzete valóban nem könnyű. Mégpedig azért, mert ezúttal nem valamely külső „ellenséggel” kell megharcolniuk (amely rendszerint inkább összekovácsolta a csapatot), hanem belül kellene rendet tenniük. És hát, önmagunk legyőzésénél aligha létezik nehezebb feladat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!